tiistai 6. elokuuta 2019

Hedelmätorttu ilman valkoista sokeria





Olen näin loppukesästä verestänyt sokerittomia muistojani parin vuoden takaa. Olin 2016-2017 lähes täysin ilman valkoista sokeria nähdäkseni, mitä vaikutuksia sillä olisi terveyteen tai ylipäänsä muuhun olemiseen. Jotenkin nyt tuli taas sellainen olo, että teki mieli keventää ja elää teveellisemmin kaikkien kesän herkkujen jälkeen. Saapa nähdä, kauanko tämä mieli kestää! :P

Tätä hedelmätorttua tein jo parisen viikkoa sitten, kun nektariinit olivat juuri parhaimmillaan! Kesäkuumalla ne ovat ihan parasta raikasta ja hedelmäistä evästä. Päätin kokeilla niitä myös leivonnassa ja kehittelin tämän superyksinkertaisen reseptin, kun vanhempani tulivat kylään.

Torttu sai hyvät arviot koemaistajaraadilta. Vaikka sokeria ei ollut, se oli silti makea - kiitos ihanien nektariinien. Hedelmätorttu maistuu parhaimmalta hieman huoneenlämpöisenä. Kannattaa siis ottaa se kylmästä hyvissä ajoin ennen tarjoilua.




Pohja:

1/2 dl sulatettua kookosöljyä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhoja
5-7 rkl vettä

Täyte:

3 liivatelehteä
300 g hedelmiä (laitoin sesongin nektariineja)
250 g mascarponejuustoa
3 rkl xylitolia
1 tl vaniljajauhetta

hedelmiä koristeluun




Sekoita pohjan ainekset vettä lukuunottamatta. Lisää sitten taikinaan vettä ruokalusikallinen kerrallaan, vain sen verran, että taikina pysyy hyvin koossa ja on helposti levitettävissä. Anna viilentyä hetken kylmässä ja painele sitten (jauhotetuin) käsin irtopohjavuoan (halkaisija n. 22cm) pohjalle ja myös vähän reunoille. Voit halutessasi vuorata pohjan ensin leivinpaperilla. Paista pohjaa 180 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista pohjan jäähtyessä täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuori ja viipaloi hedelmät vähän pienemmiksi ja laita tehosekoittimeen. Blendaa hedelmät soseeksi ja ota talteen noin desi sosetta. Kaada loppu sose toiseen kulhoon. Sekoita kulhossa olevaan hedelmäsoseeseen mascarponejuusto, makeutus sekä vanilja. Lämmitä talteen ottamaasi sosetta joko mikrossa tai kattilassa liedellä, purista liivatelehdistä vesi ja sulata ne soseeseen. Sekoita liivateseos loppuun täytteeseen ja kaada tasainen täyte jäähtyneelle pohjalle. Laita torttu jääkaappiin jähmettymään 4-5 tunniksi tai yön yli. Koristele jähmettynyt torttu haluamillasi hedelmillä ja tarjoile!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti