keskiviikko 28. elokuuta 2019

Turkkilaiset gözleme-piiraat



Uusin Maku-lehti tipahti (6/2019) postiluukusta jokunen aika sitten ja kuten aina, lehti oli taas täynnä kokeilemisen arvoisia reseptejä! Päätin alkuviikosta testata lehdestä löytyvää turkkilaisten piiraiden ohjetta illalliseksi. Kokeilin samanmoista reseptiä jostakin toisesta lehdestä varmaan vuosi sitten ja silloin ei onnistunut. Taikina vaan hajoili ja täyte tursui yli. Revanssin paikka siis!

Tein taikinan ihan käsin ja siitä tuli siltikin hyvä. Täytteeseen tuli kaikkia lempiraaka-aineitani pinaatista paprikaan ja uskalsin laittaa ihan oikeat määrät myös mausteita :P Taikina ei tällä kertaa hajoillut kaulitessa. Avainsanat onnistumiseen olivat varmaankin maltti ja jauhot. Sen huomasin, että täytteen laiton jälkeen valmiit piiraat kannattaa kääntää taitokset pöytää päin, sillä ohut yksinkertainen kuori kostealla täytteellä edesauttaa taikinan hajoamista. Itsellä yksi pääsi hajoamaan näin..

Nämä piiraat olivat tosi maistuvia ja olin tosi tyytyväinen, että tällä kertaa ne pysyivät yhtä lukuun ottamatta ehjinä! Voi hyvin tehdä toistekin!




4 kpl

5 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 dl vettä

Täyte:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika
1 rkl öljyä
400-500 g (karitsan) jauhelihaa, laitoin sika-nautaa, koska en ole karitsan ystävä
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayannepippuria
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 g tuoretta pinaattia
150 g fetaa




Tee ensin taikina: Sekoita jauhot ja suola. Lisää öljy ja noin 1 1/2 dl vedestä. Sekoita ja alusta taikinaa kimmoisaksi niin, että se irtoaa kulhon reunoilta. Voit lisätä vettä tarpeen mukaan. Anna valmiin taikinan levähtää 15 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise paprika ja poista siemenet ja suikaloi. Kuullota öljyssä sipuleita ja paprikoita ja lisää jauheliha. Anna ruskistua. Lisää sitten mausteet ja pinaatti ja jatka paistamista vielä hetki niin, että pinaatinlehdet pienenevät ja pehmenevät. Siirrä sitten pannu pois liedeltä ja murenna joukkoon feta.

Jaa levännyt taikina neljään osaan. Kauli palat ohuiksi pyörylöiksi (halkaisija 30cm). Käytä apuna jauhoja, ettei taikina tartu ja hajoa. Levitä täytettä keskelle neliön muotoon, jätä sivuilta 5cm tyhjäksi. Käännä piirakan sivut ja päädyt täytteen päälle siten, että täyte peittyy ja piirakasta tulee neliön muotoinen. Nipistä saumat kiinni ja laita piiras odottamaan taitokset pöytää vasten. Näin ohuempi taikinakerros pysyy varmemmin ehjänä paistoa odotellessa! Paista piiraat yksitellen kuivalla valurautapannulla noin 3 minuuttia molemmin puolin. Leikkaa kahtia ja tarjoa lämpimänä esim. salaatin kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti