maanantai 12. elokuuta 2019

Pehmeät porkkanasämpylät





Tein eilen ruuaksi kukkakaalikeittoa ja keiton kanssa tykkään useimmiten tehdä myös tuoretta leipää. Nykyään teen tosi paljon juurileipää, mutta jos haluaa tuoretta ja nopeasti, valitsen hiivalla kohotettavat sämpylät. Tämä resepti on Maku-lehden Lukijan resepti -palstalta, Mikalta Voita ja suolaa -blogista.

Taikinaa oli tosi helppo ja ihana käsitellä, vaikka olikin aika pehmeää. Aluksi vähän pelästyin ohjeen kolmea teelusikallista suolaa, mutta maut ovat just eikä melkein kohdillaan juuri näin! Meillä ei jaksettu odottaa sämpylöiden jäähtymistä, vaan sormia poltellen ahmimme tuoreita ja herkullisia sämpylöitä keiton kanssa. Erinomainen resepti!




15 kpl

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 isoa porkkanaa raastettuna
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl siirappia
3 tl suolaa
13 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä




Mittaa kuuma vesi kulhoon ja lisää kuivahiiva, porkkanaraaste, kaurahiutaleet, siirappi sekä suola. Sekoita mukaan puolet jauhoista ja lisäile jauhoja pikku hiljaa samalla vaivaten. Lisää lopussa myös öljy. Taikina saa jäädä pehmeäksi, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita. Anna kohota liinan alla tunnin ajan. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 15 palaan. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja anna kohota vielä leivinpaperoidulla pellillä 20 minuuttia. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita. Itse tykkään pitää leipiä ja sämpylöitä uunissa ihan maksimiajan, jotta ne tulevat varmasti sisältä kypsiksi. Anna jäähtyä (jos maltat) ennen leikkaamista ja nauti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti