Olin jostain syystä haudannut rakkaan Juurevaa leipää -kirjani (Martin Johansson) ruokalehtien sekaan, mutta siivotessa löysin sen ja sieltä piti heti valita seuraava juurileipäresepti testiin. Tästä juuritaikinasta voi tehdä joko leipiä tai sämpylöitä. Tein molempia.
Ensimmäinen päivä, ilta
1-2 dl taikinajuurta (laitoin puolet ruis- ja puolet vehnäjuurta)
3 dl haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja peitä muovikelmulla. Anna olla yön yli huoneenlämmössä.
Tältä hapantaikina näyttää seuraavana päivänä |
Toinen päivä, aamu
eilinen hapantaikina
5 1/2 dl vettä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ruisjauhoja
7 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
1 dl perunamuusia
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa koneella 10 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja kohota, kunnes taikina on kaksinkertainen. Tähän voi mennä aikaa 3-5 tuntia, itse pidin jopa 7 tuntia.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Voit leipoa kolme pyöreää leipää tai jakaa taikinan muuten esim. sämpylöiksi. Itse tein yhden pyöreän ja lopusta taikinasta sämpylöitä. Laita pyöreä leipä jauhotettuun kohotuskoriin. Leikkaa sämpylät epämääräisiksi pallukoiksi pellille taikinalastalla. Anna kohota 1-2 tuntia. Vedä kohonneisiin leipiin terävällä veitsellä viillot.
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita leipä/leivät/sämpylät uuniin. Alenna lämpöä 200 asteeseen 10 minuutin paiston jälkeen. Jatka sitten vielä paistamista n. 30 minuutin ajan, kunnes leipä on saanut väriä ja kumisee pohjasta. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti