keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Tosi terveellinen juurileipä





Sunnuntaina oli jälleen leivänleipomispäivä. Juurileipää kun tekee, se vaatii vähintään yhden kokonaisen päivän siten, ettei voi olla kauheasti menoja sille päivälle. Tämän leivän teko tosin aloitetaan jo edellisenä iltana.

Olin jostain syystä haudannut rakkaan Juurevaa leipää -kirjani (Martin Johansson) ruokalehtien sekaan, mutta siivotessa löysin sen ja sieltä piti heti valita seuraava juurileipäresepti testiin. Tästä juuritaikinasta voi tehdä joko leipiä tai sämpylöitä. Tein molempia.




Ohjeen nimen terveellinen todella pitää paikkansa, koska leipä on hyvin hyvin rukiinen ja koostumus muistuttaa vähän muhkeampia ruispaloja. Alkuperäiseen reseptiin tulee vielä kaurahiutaleiden sijasta ruishiutaleita, mutta niitä ei kotoa tällä kertaa löytynyt, joten korvasin ne kauralla. Lisäksi heitin joukkoon edellisen päivän perunamuusin jämät :P Lopputulos hiukan pelotti, koska en ole ihan ruisleivän ylin ystävä ja nämä kotitekoiset ruisleivät eivät ole kohdallani aina onnistuneet.. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, koska koostumus oli oikein miellyttävä, samoin maku. Kuori on rapea ja sisus sopivan pehmeä. Ja jos leipä on kaupan päälle vielä superterveellinen, mikäs sen parempaa!




3 leipää tai useita sämpylöitä

Ensimmäinen päivä, ilta

1-2 dl taikinajuurta (laitoin puolet ruis- ja puolet vehnäjuurta)
3 dl haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja peitä muovikelmulla. Anna olla yön yli huoneenlämmössä.


Tältä hapantaikina näyttää seuraavana päivänä


Toinen päivä, aamu

eilinen hapantaikina
5 1/2 dl vettä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ruisjauhoja
7 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
1 dl perunamuusia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa koneella 10 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja kohota, kunnes taikina on kaksinkertainen. Tähän voi mennä aikaa 3-5 tuntia, itse pidin jopa 7 tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Voit leipoa kolme pyöreää leipää tai jakaa taikinan muuten esim. sämpylöiksi. Itse tein yhden pyöreän ja lopusta taikinasta sämpylöitä. Laita pyöreä leipä jauhotettuun kohotuskoriin. Leikkaa sämpylät epämääräisiksi pallukoiksi pellille taikinalastalla. Anna kohota 1-2 tuntia. Vedä kohonneisiin leipiin terävällä veitsellä viillot.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita leipä/leivät/sämpylät uuniin. Alenna lämpöä 200 asteeseen 10 minuutin paiston jälkeen. Jatka sitten vielä paistamista n. 30 minuutin ajan, kunnes leipä on saanut väriä ja kumisee pohjasta. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti