Viime perjantaina kuitenkin päätin jostain syystä yrittää jälleen kerran uudelleen. Portugalilaisella radioasemalla oli leipuri Neuza Costa vieraana ja hän jakoi oman pastel de nata -reseptinsä kuulijoille (löytyy portugaliksi täältä). Resepti poikkesi sen verran aiemmin kokeilemistani ja kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätin antaa sille mahdollisuuden.
Täyte syntyy sukkelasti ja helposti. Se siivilöidään, ettei jauhosuuruksesta jäisi ikäviä paakkuja. Paistaessa uuni kannattaa säätää niin täysille, kuin mahdollista ja vielä kiertoilmalle. Huomasin myös sellaisen seikan, että leivonnaisen koostumus oli erilainen, jos käytti foliovuokaa tai muusta materiaalista valmistettua. Itselläni ei ihan kaikkiin riittänyt folioista, joten osa sai silikonisen vuoan. Silikonivuoissa taikina ei tuntunut kuitenkaan kypsyvän samalla lailla, vaan jäi pehmeämmäksi.
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 dl kylmää vettä
Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 125 g huoneenlämpöistä voita ja nypi käsin murumaiseksi. Laita loppu voi takaisin kylmään. Lisää vesi vähitellen (ja lisää vielä vähän, jos on tarvis) ja sekoita edelleen käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jos on kovin kuuma ilma tai taikina tuntuu turhan lämpimältä, anna sen levätä kylmässä hetki.
Kauli sitten taikina noin 1cm paksuiseksi suorakaiteeksi. Ota loppu voi (100 g) kylmästä ja leikkaa se juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut taikinalevyn keskelle. Käännä molemmat sivut voikerroksen päälle (oikealta ja vasemmalta) ja taita taikinalevy vielä pitkittäin kaksinkerroin. Nipistä reunat kiinni ja kauli levy jälleen noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulimisen apuna vehnäjauhoja taikinan ja kaulimen alla, mutta harjaa ylimääräiset jauhot pois pullasudilla kaulimisten välillä. Taita sitten taikinalevy taas kolmeen osaan, nyt eri suunnista kuin alussa. Kauli jälleen suorakaiteeksi ja toista taittelu vielä kerran tai kaksi kertaa. Jos voi alkaa sulaa ja tarttuu kiinni, pidä taikinaa muovikelmussa vartin verran jääkaapissa, ennen kuin jatkat kaulimista. Kun taikina on valmis, kauli se vielä kerran levyksi, kääri rullalle, kelmuta ja laita odottamaan kylmään täytteen valmistumista.
Täyte:
5 dl maitoa
1 sitruunankuoren viipale
1 kanelitanko
1 dl vehnäjauhoja
5 3/4 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
7 keltuaista
Liuota jauhot pieneen määrään maitoa. Kuumenna loppu maito hellalla kattilassa sitruunankuorenroikaleen ja kanelitangon kanssa. Kun maito kiehuu, lisää jauho-maitoseos ja sekoita hyvin, kunnes seos kiehuu. Sammuta levy.
Kuumenna toisessa kattilassa sokeri ja vesi. Sekoita, kunnes seos alkaa kiehua ja anna kiehua 3 minuuttia. Sekoita sitten sokerivesi maitoseokseen ohuena nauhana. Siivilöi seos kulhoon ja anna jäähtyä. Lisää keltuaiset jäähtyneeseen seokseen hyvin sekoittaen.
Ota pohjataikinarulla kylmästä ja leikkaa se 24 osaan. Taikinapalat ovat ohuehkoja, mutta niin niiden pitääkin olla. Painele taikinaympyrät foliovuokien pohjalle ja reunoille ja laita halutessasi muffinssipellin syvennyksiin odottamaan tai vain pellille. Pelti kannattaa vuorata leivinpaperilla, koska mahdollisesti yli kiehuvaa täytettä on vaikea pestä jälkikäteen pois (been there, done that). Kaada täytettä vuokiin ja paista 250 asteessa, mieluiten kiertoilmauunissa 17-20 minuuttia, kunnes pinnassa ja taikinareunoissa on väriä. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua ja nauti - kanelin kanssa tai ilman!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti