maanantai 9. syyskuuta 2019

Juuressämpylät





Törmäsin tähän Perinneruokaa prkl:n juuressämpyläreseptiin sattumoisin facebookissa, kun Meillä kotona sitä minulle suositteli. Paitsi että sämpylät näyttivät ihanan muhkeilta ja herkullisilta, huomioni kiinnitti erityisesti se, että näissä olisi sisään leivottuina 45% juureksia! Alkuperäisessä ohjeessa puolet juureksista on palsternakkaa, mutta sitä ei tällä kertaa lähikaupastani löytynyt. Eri värisiä porkkanoita kylläkin, joten sovelsin ohjeeseen niitä. Ne myös värjäsivät taikinan kivasti ja valmiista sämpylöistä löytyi eri värisiä porkkanan paloja piristykseksi :)






Sämpylät olivat todella hyvänmakuisia ja meheviä. Isohkon hiivamäärän takia kohottamiseenkaan ei mene kovin kauaa aikaa. Jos jääkaapista siis löytyy jo valmiiksi käytettäväksi vaikka tähteeksi jääneitä juureksia, nämä sämpylät valmistuvat sukkelaan!




20 kpl

Paahdetut juurekset:

600 g haluamiasi juureksia, laitoin eri värisiä porkkanoita
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Sämpylätaikina:

4 dl kylmää vettä
50 g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja

voiteluun vettä
koristeluun esim. auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

Viipaloi pestyt (ja kuoritut, jos haluat - tai on talvi) juurekset kulhoon ja pyörittele suolassa ja öljyssä. Kippaa uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 250 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet.


Valmiina uuniin 


Kaada juurekset yleiskoneen taikinakulhoon öljyineen päivineen ja painele juuresten rakennetta rikki. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita seos kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan hiiva ja lisää myös hunaja ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, jätä se nousemaan puoleksi tunniksi liinan alle. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti