Paahdetut juurekset:
600 g haluamiasi juureksia, laitoin eri värisiä porkkanoita
1 dl öljyä
1 tl suolaa
Sämpylätaikina:
4 dl kylmää vettä
50 g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja
voiteluun vettä
koristeluun esim. auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
Viipaloi pestyt (ja kuoritut, jos haluat - tai on talvi) juurekset kulhoon ja pyörittele suolassa ja öljyssä. Kippaa uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 250 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet.
Valmiina uuniin |
Kaada juurekset yleiskoneen taikinakulhoon öljyineen päivineen ja painele juuresten rakennetta rikki. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita seos kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan hiiva ja lisää myös hunaja ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, jätä se nousemaan puoleksi tunniksi liinan alle. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti