maanantai 3. kesäkuuta 2019

Täytetyt ruisbagelit



Leivotaan-lehdessä (2/2019) oli vuoden alussa oiva kokoelma erilaisten eväsleipien reseptejä. Innostuin niistä heti ja testailin mm. nämä ruisbagelit jo kuukausia sitten. Blogiin nämä päätyvät vasta tänään, sillä on kesälomani ensimmäinen päivä ja sehän tarkoittaa sitä, että on jälleen rutkasti aikaa leipomis- ja bloggaamishommille! Kesäloma saapuu aina yhtä yllättäen ja epätodellisena. Tästä päivästä eteenpäin kuitenkin mennään nyt viikkoja kesän makuja maistellen ja leipoen!

Ihan oikeasti bagelit valmistetaan keittämällä, mutta nämä valmistuvat näppärästi ja nopeasti uunissa. Taikinassa on mukana kaikkea terveellistä ja hyvää, esim. kauraa ja siemeniä. Lisäksi leipämauste antaa kivaa makua. Täytteissä vain taivas on rajana, mutta itse valmistin munavoita, koska se sopii mielestäni niin hyvin vesikrassin ja perunan kanssa. Näitä bageleita voi leipoa vaikka kesäiselle piknikille!




12 kpl

25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä omenamehua
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl öljyä
1/2 dl pellavansiemeniä
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1 1/2 tl leipämaustetta
1 1/2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
ohrahiutaleita

Liota hiiva mehu-vesiseokseen. Lisää joukkoon muut ainekset ja vaivaan. 10 minuutin ajan. Peitä kulho ja anna kohota 1 tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 12 osaan. Pyörittele palloiksi ja painele pallot sitten littanoiksi ympyröiksi leivinpaperoidulle pellille, halkaisijaltaan n. 11cm. Ota pienellä ympyrämuotilla, esim. shottilasilla jokaisen sämpylän keskeltä irti halkaisijaltaan parin sentin kokoinen palanen. Pistele bagelit haarukalla ja kohota liinan alla 30-40 minuuttia. Voitele bagelit vedellä ja ripottele päälle ohra- tai muita hiutaleita. Paista 250 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.




Täyte kahdelle bagelille:

2 keitettyä perunaa
2 punaista suippopaprikaa
munavoita (75g voita + 2-3 keitettyä munaa ja suolaa)
juustoviipaleita
vesikrassia

Voitele halkaistut bagelit munavoilla. Viipaloi perunat ja paprikat ja asettele leiville. Viipaloi päälle juusto ja ripottele vielä halutessasi vesikrassia. Laita kansi päälle ja nauti esim. lounaaksi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti