maanantai 11. maaliskuuta 2019

Vuokaleipä juureen leivottuna - Pão de forma

Juurileipään hurahtaneena sain ilokseni joululahjaksi uuden juurileipäkirjan. O livro do pão on portugalilaisen juurileipägurun Ângela Silvan kirjoittama kirja.
Tähän vuokaleivän reseptiin ei alun perin kuulunut yhta lisädesiä jauhoja. Testasin ohjetta ensin sellaisenaan. Leipä onnistuu myös tällä tavalla, mutta omaan makuuni taikinan koostumus oli pikkaisen liian löysä. Niinpä tein mieleni mukaiset lisäykset ja olin tyytyväinen lopputulokseen :) Edelleenkään vuokaleipä ei uunissa kohoa korkeuksiin, vaan leivästä tulee aika matala, paahtoleipämäinen. Mutta sisältä se kuplii ja koostumus on ilmava ja herkullinen.

Jos kaipaa hyvää itse tehtyä paahtoleipää, esimerkiksi voileipäkakkuihin, tässä hyvä vaihtoehto juuriversiona!


Autolyysi:

7 3/4 dl vehnäjauhoja
3 3/4 dl vettä

Tee edellisenä päivänä autolyysi. Sekoita kulhossa haarukalla jauhot ja vesi. Peitä kulho kelmulla ja anna odottaa huoneenlämmössä seuraavaan päivään.


Autolyysi edellisenä päivänä


Autolyysi seuraavana päivänä

Juuritaikina:

eilisen päivän autolyysi
1 1/2 dl vehnäjuurta
1 dl ruisjuurta
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl lämmintä vettä
1 1/2 tl suolaa

Kippaa edellisen päivän autolyysi-seos monitoimikoneen kulhoon. Lisää päälle vehnä- ja ruisjuuret sekä vehnäjauhot. Vaivaa 10 minuuttia. Liuota suola puoleen desiin vettä ja lisää neste taikinaan. Vaivaa vielä noin 5 minuutin ajan. Nosta taikinakoukku ylös ja anna taikinan levätä kulhossaan 15-20 minuuttia. Reilun vartin jälkeen vaivaa taikinaa läpi vielä 5 minuutin ajan. Peitä sitten kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 2,5 tunniksi. Taikina on aika löysää, mutta sen kuuluukin olla.
valmis, kohonnut taikina


Vuoraa leipävuoka (n. 10x25cm) leivinpaperilla. Hyvä kikka leivinpaperin pysymiseen vuoan pinnalla on voidella vuokaa ensin vähän esim. tavallisella rasiamargariinilla. Paperi tarttuu paremmin tahmeaan pintaan. Kaada kohonnut, kupliva leipätaikina vuokaan ja anna kohota vielä 1-2 tuntia. Leipä on valmis paistettavaksi, kun vuoan reunaa on näkyvissä enää puolisen senttiä - tai ei sitäkään (ks. kuva alla). Paista leipää ensin 250 asteessa 10 minuutin ajan ja vähennä lämpö sitten 210 asteeseen. Jatka paistamista 30-40 minuuttia. Anna leivän jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen kumoamista. Jos haluat, paista kumoamisen jälkeen vielä 10 minuuttia leipää pohja ylöspäin, jotta saat myös pohjasta rapean. Tarjoile sellaisenaan tai paahtoleipänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti