sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Täytetyt spelttisämpylät



Täytetyt leivät ovat ihanan ruokaisia ja herkullisia. Muistan, kuinka joskus opiskeluaikoina (eli lähemmäs 15 vuotta sitten..!) kun lähti viikonlopuksi kotipaikkakunnalle, matkan kohokohta oli aina asemalta ostetun ihanan täytetyn patongin syöminen junassa! Oi niitä aikoja.. Nykyään arjessa syön harmillisen vähän leipiä. Eniten varmaan tulee syötyä lentokentillä tai muuten matkoilla.

Leivotaan-lehdessä (2/2019) oli juttu makoisista lounasleivistä ja yllätys yllätys, merkkasin itselleni jutun jokaisen reseptin testattavaksi :P Ensimmäisenä kokeilin täytettyjä spelttisämpylöitä. Spelttisämpylät valmistettiin yön yli kohottamalla.




Spelttitaikina on tosi tahmeaa ja kuituisen viljan terveellisyyden todellakin maistaa. Ei ole mitään höttötaikinaa tämä. Tahmeutensa takia taikinaa ei ollut aivan helppo käsitellä, mutta paljon vaan jauhoja apuun, niin helpottuu. Alkuperäisessä ohjeessa sämpylät täytetään ihan sellaisinaan, mutta itse tykkäsin käyttää ne leivänpaahtimen kautta. Paahtuessa paitsi rakenteesta tulee kivamman rapsakka, myös maku mielestäni paranee. Paprikahummus oli makoisa yllätys ja sitä voin jatkossa ehdottomasti tarjoilla myös muiden leipien kera. Yksi täytetty sämpylä riitti lounaalla viemään nälän tässä huushollissa - sen verran ruokaisia olivat.






10-12 kpl

Spelttisämpylät:

10 g hiivaa
6 dl kädenlämpöistä vettä
n. 10 dl spelttijauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 1/2 tl sormisuolaa

Murenna hiiva veteen. Lisää muut taikinan ainekset ja vaivaa noin 5 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia (seuraavaan päivään).

Kumoa kohonnut, tahmea taikina pöydälle ja jaa se 10-12 osaan. Käytä paljon jauhoja apuna. Leivo jokaisesta palasta pitkulainen sämpylä ja laita leivät leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunin pohjalle esim. desilitramitta täynnä vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 18-20 minuuttia. Anna jäähtyä, valmistele täytteet ja täytä.




Paprikahummus (10-12:lle sämpylälle):

380 g valutettuja kikherneitä
200 g paahdettuja paprikoita suolaliemessä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa

Mittaa kaikki hummuksen ainekset kulhoon ja sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Lisäksi:

avokadoja
keitettyjä munia
(chilihiutaleita)
sormisuolaa

Halkaise jäähtynyt spelttisämpylä. Voitele pohja ja kansi paprikahummuksella. Viipaloi väliin avokadoa sekä keitettyä kananmunaa. Mausta halutessasi chilihiutaleilla ja ripottele päälle sormisuolaa. Laita kansi päälle ja nauti esim. lounaaksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti