Täytetyt leivät ovat ihanan ruokaisia ja herkullisia. Muistan, kuinka joskus opiskeluaikoina (eli lähemmäs 15 vuotta sitten..!) kun lähti viikonlopuksi kotipaikkakunnalle, matkan kohokohta oli aina asemalta ostetun ihanan täytetyn patongin syöminen junassa! Oi niitä aikoja.. Nykyään arjessa syön harmillisen vähän leipiä. Eniten varmaan tulee syötyä lentokentillä tai muuten matkoilla.
Leivotaan-lehdessä (2/2019) oli juttu makoisista lounasleivistä ja yllätys yllätys, merkkasin itselleni jutun jokaisen reseptin testattavaksi :P Ensimmäisenä kokeilin täytettyjä spelttisämpylöitä. Spelttisämpylät valmistettiin yön yli kohottamalla.
Spelttisämpylät:
10 g hiivaa
6 dl kädenlämpöistä vettä
n. 10 dl spelttijauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 1/2 tl sormisuolaa
Murenna hiiva veteen. Lisää muut taikinan ainekset ja vaivaa noin 5 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia (seuraavaan päivään).
Kumoa kohonnut, tahmea taikina pöydälle ja jaa se 10-12 osaan. Käytä paljon jauhoja apuna. Leivo jokaisesta palasta pitkulainen sämpylä ja laita leivät leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunin pohjalle esim. desilitramitta täynnä vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 18-20 minuuttia. Anna jäähtyä, valmistele täytteet ja täytä.
Paprikahummus (10-12:lle sämpylälle):
380 g valutettuja kikherneitä
200 g paahdettuja paprikoita suolaliemessä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa
Mittaa kaikki hummuksen ainekset kulhoon ja sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Anna maustua hetki jääkaapissa.
Lisäksi:
avokadoja
keitettyjä munia
(chilihiutaleita)
sormisuolaa
Halkaise jäähtynyt spelttisämpylä. Voitele pohja ja kansi paprikahummuksella. Viipaloi väliin avokadoa sekä keitettyä kananmunaa. Mausta halutessasi chilihiutaleilla ja ripottele päälle sormisuolaa. Laita kansi päälle ja nauti esim. lounaaksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti