tiistai 5. maaliskuuta 2019

Bolo de banana e chocolate - Banaani-suklaakakku





Pitkästä aikaa Portugalin makuja! Sain joululahjaksi Marlene Vieiran leivontakirjan Os doces da chef Marlene, johon on koottu Portugalin makuja vuodenaikojen mukaan. Tämä banaani-suklaakakku löytyy kevään kohdalta, jonne toiveikkaasti jo katseeni käänsin :)




Moniin portugalilaisiin kakkuihin tai jälkiruokiin tulee vuoan pohjalle ensin karamelli. Sitä saa ostaa supermarketeista valmiina ja kyllä minultakin sellainen valmiiksi tehty kaapista löytyy. Tätä kakkua varten päätin kuitenkin kerrankin yrittää tehdä karamellin itse. Varmaan lapsuuden piparkakkutaloprojekteista on jäänyt jonkin sortin sokerinsulatustrauma, etten ole sen koommin karamellia itse tehnyt. Tekeminen oli kuitenkin tosi helppoa eli ei tarvitse enää ostaa valmiita karamellikastikkeita! Tällä reseptillä onnistuu hyvin.

Kakku oli muutenkin tosi yksinkertainen valmistaa. Haaste on paistoajassa, sillä kakku on herkullisimmillaan sisältä vähän mutaisena, mutta ei kuitenkaan raakana. Paistoin omaa kakkuani lähes tunnin ja keskelle jäi pienen pieni mutakakkumainen osa. Omalle uunilleni 45 minuuttia voisi olla optimaalisempi aika. Tämä kakku säilyy hyvin kylmässä ja mehevöityy vanhetessaan!






Karamelli:

1 3/4 dl sokeria
1 rkl vettä

Kakkutaikina:

150 g tummaa suklaata
125 g voita
5 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/3 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 banaania

Aloita karamellin valmistuksella: Mittaa sokeri ja vesi pieneen kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan aekoittaen, kunnes karamelli on ruskeaa ja juoksevaa. Tähän menee aikaa n. 10-15 minuuttia. Juuri ennen karamellisoitumista sokeri tuntuu tosi tahmealta ja mieleen saattaa jo hiipiä ajatus, että pilalle meni! Jatka kuitenkin sekoittamista, sokeri paakkuuntuu hieman ennen sulamistaan. Kaada kuuma karamelli välittömästi kakkuvuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjalle ja kääntele vuokaa niin, että karamelli leviää tasaisesti koko pohjalle.




Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteessa. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Pilko banaanit ja asettele palaset karamellisoidun kakkuvuoan pohjalle. Yhdistä jäähtynyt suklaa-voiseos sekä jauhot ja leivinjauhe muna-sokerivaahtoon ja kääntele taikina tasaiseksi. Kaada banaaniviipaleiden päälle ja paista kakkua 180 asteessa n. 45-60 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman löysäksi. Jäähdytä ja kumoa kakku. Tarjoile jäätelön tai kermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti