maanantai 23. joulukuuta 2019

Pastéis de nata de bacalhau





Pitkästä aikaa portugalilaisen keittiön makuja! Kaikkihan tuntevat jo ihanat kreemitäytteiset pastéis de nata -leivokset, mutta kuinka moni tiesi, että niistä voi tehdä myös suolaisen turskaversion! Tämä resepti on kirjasta Bacalhau para todos (TeleCulinária), joka sisältää reseptejä Portugalin suosituimmasta kalasta vuoden jokaiselle päivälle. Leivoin näitä pieniä piirasia tyttäremme nimijuhliin, joista niistäkin on jo päässyt vierähtämään melkein kuukausi!

(Kuivattu) turska ei ole helpoin kala suomalaiseen makuun. Ensinnäkin se on usein kovin suolainen ja toisekseen, lohen makuun tottuneelle turska maistuu erityisen kalamaiselle :P Meillä turskaa syödään aika usein ja omasta mielestäni siitä on erityisen hauskaa valmistaa tällaisia pikkusuolaisia.

Näiden piirasten täyte on tosi kermainen ja siitä syystä yksi on jo aikas täyttävä. Vaikka turskaa liotetaan etukäteen vähintään neljä tuntia, jää maku silti jokseenkin suolaiseksi. Älä siis missään nimessä lisää täytteeseen enää suolaa :P Jos turska epäilyttää, voi näitä valmistaa korvaamalla kala joksikin muuksi vaaleaksi kalaksi, tai miksei myös loheksi. Helppoa ja maistuvaa vaikkapa tulevan juhlasesongin pöytiin!




16 kpl

2 pkt isoja voitaikinalevyjä
n. 5 dl silpuksi revittyä kuivattua turskaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
6 keltuaista
4 dl kermaa
2 tl maizenaa
öljyä
mustapippuria

Ota voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita myös turskasilppu likoamaan veteen vähintään neljä tuntia aikaisemmin.

Rullaa taikinat ja jaa molemmat rullat kahdeksaan osaan. Painele taikinarullapalaset foliovuokiin ja jätä ne odottamaan täytteen valmistumista.

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet ja erottele keltuaiset valmiiksi. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää valutettu turskasilppu. Ota kermasta pieni määrä sivuun kulhoon ja liuota siihen maizena. Lisää sitten sipuli-kalaseokseen loppu kerma sekä keltuaiset, mustapippuri ja lopuksi maizenasuuruste. Anna täytteen paksuuntua kermamaiseksi pienellä lämmöllä.

Kun täyte on valmista, lusikoi sitä voitaikinapohjille. Paista 250 asteessa ensin n. 10 minuuttia, alenna sen jälkeen lämpöä 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoile esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa tai pikkusuolaisena sellaisenaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti