tiistai 21. huhtikuuta 2020

Suklaa-karamellipiiras



Tänä vuonna leivoin pääsiäiseksi tämän K-Ruoka -sivustolta löytyneen suklaaherkun. Pääsiäinenhän ei ole mitään ilman kunnon suklaaövereitä! Tähän kakkuun tulee suklaan lisäksi vielä makeaa karamellia.

Pohjan paistamisessa käytetään apuna kuivaa riisiä. En ole aiemmin tehnyt piiraspohjia tällä tekniikalla, koska se on aina kuulostanut sen verran vaikealta. Päätin nyt kuitenkin kokeilla ja onnekseni se ei ollut ollenkaan hankalaa. Käytin uunissa käyneet riisit seuraavana päivänä risotossa, ja ruoka maistui aivan normaalilta :P




Tämä piiras oli todella makea! Oikein sellainen äklö, joka meni vähän yli jopa meikäläisen maun :O No, selvisimme kuitenkin ja saimme syötyä kaiken pääsiäisen pyhinä. Piiras tarttuu hirveän helposti kiinni vuokaan, joten kannattanee voidella se huolella tai käyttää varmasti laadukasta teflon-pintaista. Ikean laatu ei tällä kertaa aivan riittänyt, vaan jouduin veitsellä avittamaan turhan kovakouraisesti yhdestä sivusta. Onneksi suklaakoristeilla onnistui paikata hieman kärsinyttä ukonäköä!




Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g huoneenlämpöistä voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä

Täyte:

2 prk (á 397 g) karamellisoitua maitotiivistettä

Kuorrute:

2 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata

koristeeksi suklaamunia




Valmista ensin pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina ja nypi murumaiseksi. Lisää sitten muna ja lopuksi vettä, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Itse tein tämän pienellä sähkövatkaimella ja ennen veden lisäämistä taikina näyttää siltä, ettei siitä tule koskaan kiinteää palloa. Ruokalusikallinen vettä kuitenkin riittää, sillä kun vain vatkaa vähän lisää, taikinasta muotoutuu kuin muotoutuukin pallo. Peitä sitten taikinapallo kelmulla ja laita lepäämään hetkeksi kylmään. Kauli tai painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. (Tässä kannattaa käyttää laadukasta, varmasti teflon-pinnoitettua vuokaa. Painelin omani halpisversioon ja siihen jämähti kiinni aika totaalisesti. Veitsellä sai kuitenkin avitettua lopulta pois, mutta se tekee tietenkin vähän rumaa jälkeä niin piiraaseen, kuin vuokaankin.) Pistele sitten pohjaa haarukalla ja laita päälle leivinpaperi ja sen päälle kypsentämätöntä riisiä. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota sitten riisit ja leivinpaperi pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Notkista karamellisoitu maitotiiviste kulhossa ja kaada jäähtyneen pohjan päälle. Tasoita pinta ja laita kylmään. Rouhi tumma suklaa veitsellä ja kiehauta kerma. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja sekoita, kunnes kuorrute on tasaista. Anna jäähtyä hieman ja kaada sitten karamellitäytteen päälle. Anna jäähtyä vielä kylmässä parisen tuntia ja koristele esim. pääsiäismunilla tai sormisuolalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti