keskiviikko 17. elokuuta 2022

Voisilmäpullat hapanjuurella
Olen leiponut juurileipiä jo jokusen vuoden, mutta aika kauan kesti, ennen kuin rohkaistuin kokeilemaan myös juureen leivottua pullaa. Erotin luotettavasta Colin-hapanjuurestani pienen määrän juurta toiseen purkkiin ja aloin ruokkia sitä ns. makeaksi juureksi lisäämällä ruokintaan aina pikkuisen hunajaa. Tämä juuri sai nimekseen Aida. Tällä juurella päätin sitten lähteä kokeilemaan pullan leivontaa.

Tämä resepti on Hapanjuurileipureiden fb-sivustolta ja siitä on tullut oikein luottoreseptini, jota käytän kaikkiin pullataikinapohjaisiin leivoksiini. Ajoitan pullataikinan tekemisen yleensä niin, että sekoitan ainekset iltapäivällä ja jätän taikinan sitten tekeytymään ja nousemaan yön yli. Joskus teen myös niin, että sekoitan ainekset aikaisemmin aamupäivällä, jätän huoneenlämpöön ja sitten aivan ennen nukkumaanmenoa siirrän taikinan kylmään. Varsinkin kuumalla ilmalla tämä on toiminut hyvin, samoin erilaisten täytepullien kanssa leipominen on helpompaa, kun taikina on viileää. 

Näihin pulliin ei tule kananmunaa, mutta halutessaan sen voi taikinaan lisätä. Samoin voiteluun voi käyttää kananmunaa, jos haluaa. Näistä pullista tulee kyllä tosi kuohkeita ja maistuvia. Varsinkin tuoreena maistuvat taivaallisilta!

340 g maitoa
85 g voita
85 g sokeria
6-10 g virkeää hapanjuurta (käytän itse hunajalla makeutettua pullajuurta)
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
470 g jauhoja

siirappi-maitoseos voiteluun
voita ja raesokeria koristeluun
Lämmitä maito kattilassa ja sulata sen joukkoon voi ja sokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita jäähtyneeseen seokseen hapanjuuri, kardemumma, suola sekä jauhot. Tässä vaiheessa taikina on aika tahmaista, mutta koostumus muuttuu vielä. Anna taikinan levätä puoli tuntia.

Puolen tunnin levon jälkeen, taittele taikinaa kostutetuin käsin ja jätä se sitten taas lepäämään puoleksitoista tunniksi. Taittele sitten vielä kerran ja jätä taikina huoneenlämpöön n. 14 tunniksi (esim. yön yli). Pyörittele (aamulla) pullat pyöreiksi pulliksi ja anna kohota vielä 4 tuntia. Paina kohonneiden pullien keskelle kolo ja täytä se voinokareella. Voitele pullat maito-siirappiseoksella ja ripottele päälle vielä raesokeria. Paista 220 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti