keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Bolo de cenoura (Porkkanakakku)



Tämän reseptin sain Portugalista. Ohje on hyvin samantyyppinen, kuin vanhan tutun porkkanakakkuni, eli margariinin sijaan käytetään öljyä. Tähän versioon tulee myös sitruunaa. Perinteiset portugalilaiset kakut ovat usein pelkistettyjä ja vailla kuorrutusta. Minäkin ensin yritin syödä tätä sellaisenaan, mutta tein sitten kuitenkin kaveriksi vielä pienen tuorejuustokuorrutteen. Kermavaahto oli toinen vaihtoehto :)

Kakun koostumuksesta tuli todella ilmava ja kuohkea. Se kohosi nätisti ja oli sisukseltaan mehevä. Mietin, että tätä kakkua voisin käyttää "naked cake" -tyyppisen kakun pohjana, kun sellaista vaan ehdin tässä kokeilemaan.. Paistoajaksi reseptissä oli ilmoitettu 60 minuuttia. Itse vähensin sen 40:een, mutta siitäkin voisi seuraavalla kerralla vielä nipistää kymmenisen minuuttia pois. Näin sisus jäisi vielä enemmän tahmeaksi. Nyt ainoastaan pohja oli hieman muuta kakkua kosteampi.




2 kkp porkkanaraastetta
6 munaa
2 kkp sokeria
1 sitruunan kuori
½ kkp öljyä
2 kkp jauhoja
1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta

Raasta porkkanat raasteeksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita kuivat aineet (jauhot, kaneli ja leivinjauhe) keskenään. Vaahdota kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja jätä odottamaan.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunankuori ja öljy. Lisää sitten kuivat aineet ja lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännelleen sekaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa uunista riippuen n. 40-60 minuuttia. Voit kokeilla tikulla kypsyyttä. Omassa tehokkaassa uunissani 40 minuuttia oli aivan riittävä aika.




Anna kakun jäähtyä ja siirrä se tarjoiluastiaan. Sihtaa päälle tomusokeria. Portugalissa kakku syödään sellaisenaan, mutta tämä sokerihiiri valmisti kylkeen vielä tuorejuustokuorrutteen:

Tuorejuustokuorrute:

200 g Philadelphia-tuorejuustoa
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria

Sekoita ainekset keskenään sekaisin ja tarjoile kakun kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti