tiistai 9. kesäkuuta 2015

Oliiveilla täytetty taittoleipä



Pitkään odotettu Leivotaan-lehti tuli taas postiluukusta. Tämän vuoden numero 4 sisälsi jälleen kerran maukkaita reseptejä juuri sopivasti kesälomalaisen tehtäväksi. Yksi kokeilemisen arvoisista resepteistä oli tämä tapenadeleipä, jota vein ystäväni syntymäpäiville. Leipä sai iloisen vastaanoton ja raati piti erityisesti sen kauniista ulkonäöstä.

Speltti värjää taikinan aika tummaksi ja maustaa maunkin vehnää voimakkaammaksi. Itse en välimeren leivonnaisten taikinoissa ole näin vahvoihin makuihin tottunut, joten ehkäpä seuraavalla kerralla korvaan osan speltistä vehnällä. Tapenadea saa varmasti ostaa valmiina kaupastakin, mutta kotiblenderillä se on niin yksinkertaista valmistaa, että tein sen nyt alusta saakka oliiveista.



1 leipä

25 g hiivaa
2½ dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
7 dl spelttijauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa

Täyte:

1 dl oliivitapenadea (=1 prk kalamataoliiveja, suolaa sekä n. 4 rkl oliiviöljyä blenderissä sekaisin)
100 g fetajuustoa

voiteluun munaa
koristeeksi rosmariinin oksia
oliiviöljyä

Murusta hiiva kulhoon. Kaada mukaan vesi ja oliiviöljy ja liuota hiiva niihin. Siivilöi spelttijauhot joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaksi, koneella n. 6-10 minuuttia. Kohota taikinaa liinan alla n. tunnin ajan.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli se suorakaiteeksi, n. 35cm x 45cm. Levitä taikinalle tapenade. Murusta päälle fetajuusto ja rullaa taikinalevy pitkittäin kokoon. Leikkaa rulla n. 20 palaksi. Asettele palat leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Kohota leipää liinan alla n. 20 minuuttia. Kuumenna sillä aikaa uuni 225 asteeseen. Voitele leipä vatkatulla munalla. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Pyöräytä koristerosmariinin oksat öljyssä ja lisää ne leivän pinnalle n. 5 minuuttia ennen paistoajan päättymistä. Nauti uunituoreena.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti