sunnuntai 23. elokuuta 2015

Puolukkainen raakakakku



Keittiössäni on meneillään pienimuotoinen pakastimentyhjennysoperaatio. Yritän keksiä leivottavani siten, että saisi mahdollisimman paljon käytettyä edellisten vuosien marjoja uusien tieltä. Pitkästä aikaa päätin kokeilla taas raakakakkua, kun löysin mytaste.fi -sivustolta puolukkaisen raakakakun reseptin. Tähän kakkuun ei tullut ollenkaan kookosöljyä, jonka makua hieman vierastan raakakakuissa.

Edullisimmasta päästä tämä kakku ei raaka-aineidensa suhteen ole. Täydensin raakaleivontavarastojani mm. agavesiirapilla ja vaniljajauheella, ja pelkästään jo näistä kauppakuittiin saa kaksinumeroisen loppusumman. No, terveellisyys toivottavasti maksaa itsensä takaisin :)

Kakku oli suhteellisen helppo tehdä. Vain pohjataikinan vaivaamisessa blenderi ei oikein meinannut yksinään jaksaa vaan vaati hieman avittamista lusikalla. Kakkupohja oli todella makoisa ja pieni hyppysellinen suolaa oikein oivallinen lisä taikinamassaan. Täytteessä puolukat ovat aika mietoja, joten päälle saa ripotella ihan reilusti lisäkirpeyttä. Koemaistajaraadissa istui tällä kertaa vähemmän makeasta pitäviä maistelijoita ja raadille kakku kelpasi oikein hyvin!




Pohja:

15 kuivattua taatelia
4 rkl vettä
2 dl kaurahiutaleita
1½ dl mantelijauhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta
hyppysellinen suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta
n. 1 rkl sulatettua kaakaovoita

Pilko taateleita pienemmiksi ja laita pehmenemään pieneen tilkkaan vettä (4 rkl). Lataa blenderi kuivilla aineilla, hurauta, ja lisää taatelit liotusvesineen sekä kaakaovoi. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi, välillä lusikalla blenderiä auttaen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohja leivinpaperilla. Muotoile taikinasta pyöreä pohja kahden leivinpaperin välissä (tämä kannattaa tehdä, itse yritin ensin ilman, mutta taikina on sen verran tahmeaa ettei onnistunut) ja painele sitten pohjalle ja hieman myös reunoille. Jätä odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:

3 dl cashew-pähkinöitä
2 dl vettä
3 dl puolukoita
1 tl vaniljajauhetta
4 rkl agavesiirappia
(1 tl soijalesitiiniä, en laittanut)
n. 1 dl sulatettua kaakaovoita
puolukoita koristeeksi

Laita cashew-pähkinät likoamaan veteen edellisenä iltana. Seuraavana päivänä aloita täytteen valmistus hurauttamalla pähkinät ja vesi kermaksi blenderissä. Lisää puolukat ja jatka soseuttamista. Lisää lopuksi loputkin aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle, ripottele päälle puolukoita ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tosin n. viiden tunnin päästä kakku on jo leikattavassa muodossa malttamattomalle koemaistajalle :P





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti