lauantai 26. syyskuuta 2015

Tarte Tatin luumuista



Kävin pari vuotta sitten Ranskassa maistelemassa mitä ihanimpia leivoksia, myös perinteistä Tarte Tatinia. Se maistui taivaalliselta ja siitä asti on pitänyt kokeilla leivosta myös kotikeittiössäni. Tämän todella yksinkertaistetun Tarte Tatinin kotiversion kokeiluun aukesi oiva tilaisuus "hävikistä herkuksi" -periaatteella, sillä pakkasesta löytyi kolme voitaikinalevyä ja pöydällä pehmenivät viime viikon luumukakun jäljiltä ylijäämäluumut.

Luin netistä erilaisia Tarte Tatin -reseptejä, niin omenoista kuin luumuistakin tehtyjä, ja opiskelin leivoksen kriittisiä valmistusvaiheita. Monissa resepteissä käytettiin omenoiden tai luumujen paistovaiheessa jotakin alkoholia, esim. Calvadosta, mutta sitä ei meidän kaapista löytynyt. Vaan eipä se mitään haitannut, karamellisoitu sokeri toimii oikein mainiosti muiden liemien sijasta. Kovin kaunista tästä leivoksesta ei tullut, mutta makoisa kyllä! Parhaimmillaan tämä leivos nautitaan tuoreena, haaleana vaniljakastikkeen tai ranskalaisittain creme fraichen kera.




3 voitaikinalevyä

6 luumua
2 dl sokeria
50-60 g voita
puolikas vaniljatanko

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Sulata voitaikinalevyt ja yhdistä ne painelemalla ja kaulimalla. Kauli levyistä pannua suurempi neliö.

Kuumenna valurautapannu ja sulata voi. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetken. Lohko luumut ja lisää ne sekä puolikas vaniljatanko voin ja sokerin sekaan. Paista niin kauan, kunnes luumut pehmenevät ja seoksen väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Ota pannu pois liedeltä ja nosta taikina kaulimen avulla luumujen päälle. Taittele reunat varovasti pannun reunojen mukaisesti alle ja nosta sitten pannu uuniin. Paista n. 25-30 minuuttia. Luumumehua voi paiston aikana valua taikinan päälle, mutta se ei haittaa mitään.

Kun taikina on vaaleanruskea, nosta pannu uunista ja irrottele halutessasi veitsellä reunoja (itse unohdin tehdä tämän, mutta leivos valui siitä huolimatta nätisti tarjoiluvadille). Laita tarjoiluvati pannun päälle, pue patakintaat ja käännä pannu nopeasti pitäen vadista ja pannun kädensijasta kovasti kiinni. Jätä pannu vadin päälle ylösalaisin ja anna leivoksen valua irti pannusta. Anna jäähtyä, poista pannu ja rapsuttele tarvittaessa luumunjämät pannusta. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti