sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kylmäkohotettu aamiaislimppu



Kotijoukoilta tuli toive, että leipoisin makean sijaan enemmän suolaista :P Leivotaan-lehdestä (5/2015) löytyi juuri sopivasti taas yksi yön yli kohotettava leipäresepti, jota päätin kokeilla. Tässä reseptissä leipä muotoillaan jo valmiiksi limpun muotoon ja kohotetaan vuoassa, toisin kuin aiemmin kokeilemissani ohjeissa.

Alkuperäisessä reseptissä leipää kohotetaan huoneenlämmössä vain puoli tuntia, mutta oma leipäni unohtui elokuvaa katsellessa pöydälle yli tunniksi. Se ei onneksi mitään haitannut. Hyvin oli taikina vuoassaan vielä aamullakin, ei ollut siis kohonnut ollenkaan yli.

Valmiin leivän koostumukseen olin todella tyytyväinen! Sisus ei jäänyt yhtään tahmaiseksi tai liian tiiviiksi. Kuori taas oli rapea. Ainoastaan suolaa olisi saanut olla enemmän, joten kirjoitin tähän reseptiin suorilta ½ teelusikallista enemmän suolaa.




1 kpl

10 g hiivaa
3 dl huoneenlämpöistä vettä
1 rkl hunajaa
1½ tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl leipämaustetta
½ dl ruissihtijauhoja
n. 6½ dl vehnäjauhoja

Illalla:

Murenna hiiva kulhoon ja kaada vesi päälle. Lisää hunaja, suola, öljy, leipämauste ja jauhot pikku hiljaa sekoittaen. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, se on vamis. Muotoile taikinasta limppu ja nosta se 1½ litran vetoiseen leivinpaperoituun leipävuokaan. Anna leivän kohota peitettynä huoneenlämmössä n. tunnin ajan. Siirrä se sen jälkeen jääkaappiin yöksi.




Aamulla:

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Ota leipä kylmästä ja paista uunin alaosassa ensin n. 10 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä n. 15-20 minuuttia. Peitä leipä tarvittaessa leivinpaperilla, jos pinta saa liikaa väriä. Anna jäähtyä vuoassa ja tarjoile hieman lämpimänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti