tiistai 15. maaliskuuta 2016

Broa portuguesa - MaissileipäSain postilähetyksenä Portugalista karkeita maissijauhoja. Maissijauhoista tehdään Portugalissa ja Brasiliassa perinteistä keltaista leipää, jota kutsutaan nimellä Broa. Pohjois-Portugalissa Broan valmistukseen käytetään sokeria, väri on tummankeltainen ja koostumus pehmeämpi. Etelässä puolestaan leipä on kuten tässä reseptissä; kovakuorinen, vaaleampi ja happamampi.
Etsin netistä erilaisia reseptejä Broan valmistukseen. Yllätyin, että näinkin perinteiselle leivälle löytyi niinkin monta erilaista tekotapaa. Osa leivistä leivottiin taikinajuureen ja osassa käytettiin jopa ruisjauhoja. Tämän reseptin valitsin yksinkertaisuutensa vuoksi, sillä tietotaitoa ei löytynyt valmistaa perinteistä maissileipäjuurta suomalaisista raaka-aineista.
Leivän leipominen vei useampia tunteja. Tähän hommaan kannattaa siis ryhtyä viikonloppuna tai vapaapäivänä.. Käytin reilusti aikaa joka kohottamisvaiheeseen, jottei leivästä vain tulisi kovaa ja hiivaista möykkyä. Lopputuloksena uunista tuli todella rapeakuorinen ja kellertävä leipä, joka oli aika mieto maultaan. 2 tl suolaa ei missään nimessä ollut liikaa, melkeinpä olisi voinut kolmannenkin lusikallisen laittaa. Koska kuori on todella rapsakka, en ottanut riskiä säilöä leipää huoneenlämmössä, vaan pakastin samoin tein koemaiston jälkeen. Kaiken kaikkiaan maissijauhot toivat kivaa uutta lisää leivän leivontaan ja makumaailmaani. Ja jauhoja jäi vielä runsaasti uusien versioiden valmistamiseenkin!
Taikina 1:

1 rkl sokeria
50 g tuorehiivaa
3 rkl vettä
1/4 dl vehnäjauhoja

Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita kulho lämpimään vesihauteeseen, kunnes seos kuplii.


Taikina 2:

2 kkp (3 dl) vettä
2 tl suolaa
2 kkp (3 dl) karkeita maissijauhoja (aka fubá)
2 1/2 kkp (3 3/4 dl) vehnäjauhoja

Kun taikina 1 on valmista, lisää taikina 2:n ainekset ja sekoita kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää melko tahmaiseksi. Kohota taikinaa n. tunnin ajan ja vaivaa sen jälkeen vehnäjauhoja apuna käyttäen taikina läpi.
Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja ripottele leivän päälle maissijauhoja. Kohota jälleen tunnin ajan ja paista sitten 180 asteessa n. 40 minuuttia. Rapean kuoren aikaansaamiseksi voit vielä halutessasi viskata jääpaloja uunin pohjalle, kun laitat leivän uuniin. Anna jäähtyä ja nauti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti