lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kinuskinen muscovadobostonMuutama viikko sitten testasin Maku-lehden herkullista Tähtipullaa. Koska pullanhimo ei Tähtipullan jälkeen ottanut laantuakseen, oli pakko kokeilla vielä muitakin lehden pullareseptejä, hieman yhdistellen tosin.

Tämä bostonkakku oli lehdessä tehty isoon ovaalin malliseen vuokaan, johon ohjeen mukainen taikinamäärä sopii varmasti loistavasti. Itse tein tämän kuitenkin pienempään, normikokoiseen irtopohjavuokaan, jolloin taikinasta jäi hieman yli. Eli jos joku haluaa muuttaa reseptin etukäteen juuri tällaiseen vuokaan sopivaksi, arvioisin taikinaa menevän n. puolet tai 2/3 alkuperäisestä määrästä.
Tähtipullassa ihastuin sen muscovado-täytteeseen ja käytin sitä myös tässä. Päälle keitin kinuskikastikkeen tavanomaisen vesi-sokerikuorrutteen sijaan.

Vein tämän pullan tuliaiseksi vieraillessani sukulaisteni luona. Uunituoreena se oli parhaimmillaan ja koemaistajaraati tykkäsi kovasti :) Hieman jäi harmittamaan, etten levittänyt heti valmista kinuskia pullan päälle, sillä vähän jäähtyneenä se pääsi jo kovettumaan enkä saanut siitä enää kauniita raitoja kakun päälle. Onneksi tomusokerilla voi vähän peitellä jälkiä!

Pullataikina:

1 annos pullataikinaa juurimenetelmällä

Täyte:

50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl muscovadosokeria
1 rkl kanelia

Kinuskikuorrute:

1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 tl voita

Valmista pullataikina juurimenetelmällä ohjeen mukaan. Kauli taikina levyksi ja levitä tasaisesti keskenään sekoitetut täytteen ainekset taikinalevylle. Rullaa taikina ja jaa rulla 16 osaan.


Laita irtopohjavuoan pohjalle vuoan muotoinen leivinpaperin pala ja asettele leikatut pullapalat leikkauskohta ylöspäin vuokaan. Omaan neliömäiseen vuokaani menikin vain 12 pullaa, joten paistoin ylijäämäpullat pullavuoissa pellillä bostonkakun vierellä.
Anna pullan kohota vuoassaan vielä n. 30 minuuttia ja voitele se sitten munalla ennen paistamista. Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 20-25 minuuttia ja anna jäähtyä.
Mittaa kinuskikastiketta varten kerma ja sokeri kattilaan ja keittele kastiketta paksuksi koko ajan sekoittaen. Aikaa tähän menee yllättävän kauan, joten varaudu seisomaan hellan ääressä jopa puoli tuntia. Kun kastike alkaa saeta, lisää joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi. Valuta kinuskikastiketta pullan päälle. Kinuskin valuttamisessa ei kannata odottaa yhtään, sillä se alkaa heti jäähtyessään kovettua ja sen jälkeen pullan päälle ei enää saa nättejä raitoja (ks. oma pullani).. No, moni kakku päältä kaunis jne., ja toisin päin! :P Sihtaa halutessasi päälle vielä hieman tomusokeria ja nauti sitten kahvin kera tuoreena!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti