maanantai 19. helmikuuta 2018

Kylmäkohotetut siemenpatongit

Leivon leipää yleensä joka viikonloppu. Tykkään tehdä erityisen paljon patonkia, koska patonkipelti paistaa ne niin rapeiksi ja pohjapuolen reiällinen pinta saa patongit näyttämään kaupan patongeilta :P Monesti teen patonkeja luottoreseptilläni, mutta välillä on kiva kokeilla jotain uutta. Tämä siemenpatonkien ohje löytyi viime vuoden Leivotaan-lehdestä (5/2017). Siemenien lisäksi minua miellytti tässä ohjeessa speltti, jota on aina ilo lisätä vehnäleipätaikinaan.
3-4 kpl

25 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 rkl sormisuolaa
2 rkl rapsiöljyä
1 dl haluamiasi siemeniä (laitoin 1/2 dl auringonkukan ja 1/2 dl kurpitsansiemeniä)
3 dl spelttijauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, öljy, siemenet (tai halutessasi pähkinät) sekä spelttijauhot. Sekoita ja lisää sitten vähitellen vehnäjauhot. Vaivaa muutama minuutti täydellä teholla. Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin yön yli, n. 8-12 tunniksi.

Kippaa kohonnut taikina pöydälle ja jaa se 3-4 osaan. Itse leivoin kolme reilun kokoista patonkia, koska patonkipellissäni on tilaa kolmelle. Muotoile taikinasta patongit ja kieritä pitkulaisen patongin kummastakin päästä vielä eri suuntiin. Anna kohota pellillä 20-30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja aseta uunin alaosaan pelti. Paista patongit uunin keskiosassa ja samalla, kun laitat patongit uuniin, heitä allaolevalle pellille noin desi vettä. Sulje luukkuu nopeasti ja paista patonkeja n. 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä ilman että laitat ne leivinliinan alle, jotta kuori pysyy rapsakkana. Tarjoile tuoreena voin kera.

1 kommentti: