lauantai 28. huhtikuuta 2018

Uunissa paistetut donitsit ilman valkoista sokeria





Ylihuomenna on vappuaatto! Uskomatonta, että ollaan kohta jo toukokuun puolella ja kesä on ihan oikeasti tulossa! ☀️ Kevään iloista juhlaa, vappua varten leivon aina munkkeja. Täältä blogistakin löytyy jo pari ohjetta, joita olen aikaisempina vuosina käyttänyt. Aiemmin olen paistanut munkkeja perinteiseen tapaan rasvassa, mutta tänä vuonna halusin kokeilla ensi kertaa uunissa. Ostinhan muutama kuukausi sitten itselleni kauan kaipaamani donitsipellin.




Joku ehkä vielä muistaa, kuinka reilu pari vuotta sitten kituutin itseäni vedonlyönnin takia vuoden päivät ilman valkoista sokeria 🙃 Se oli niin iso juttu ainakin lähipiirissäni, että yhä edelleen minulta kysellään aina silloin tällöin reseptejä vailla sokeria - varsinkin tähän aikaan vuodesta, kun kesä kolkuttelee ovelle ja ruokavalioon halutaan tehdä muutoksia 😜 Niinpä ihan kokeilumielessä päätin testata näitä alunperin Suklaapossun maankuuluja uunidonitseja, mutta ilman valkoista sokeria.

Pari vuotta sitten löysin todella helpon keinon korvata valkoinen sokeri leivonnaisissa, joka toimii lähes aina; xylitoli ja karppisokeri. Ne ovat paitsi koostumukseltaan, myös maultaan hyvin hyvin lähellä tavallista sokeria. Ne käyvät yleensä mainiosti sellaiseen leivontaan, jossa kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan. Sen sijaan esim. marenkiin tai muna-sokerivaahtoon niitä ei voi ihan suorilta soveltaa. Xylitolin ja karppisokerin lisäksi hyviä makeuttajia ovat banaani ja hunaja, joita voi käyttää samalla tavoin sekoitettuihin taikinoihin. Banaania kannattaa tosin käyttää maltilla, jos ei pidä valtavasti banaanikakkumaisesta mausta. Se nimittäin helposti leivonnaisiin tulee, jos banaania on enemmän.






Nämä donitsit toimivat tosi hyvin myös ilman valkoista sokeria! Taikinan koostumus oli loistava ja maku todella herkullinen. Kun valmiit donitsit dippaa vielä voissa ja kuorruttaa xylitolilla, ei voi lopputulos mennä pahasti pieleen. Lisäksi suosittelen kyllä kaikille munkkien ja donitsien ystäville donitsipeltiä! Laadukas teflonpintainen pelti on kotileipurille aivan aarre! Hauskaa vappua kaikille!




n. 12 kpl

1/2 dl öljyä
1 1/4 dl piimää
1 muna
1/2 banaania muusattuna
1/2 dl xylitolia tai karppisokeria
1 rkl hunajaa
1/2-1 tl suolaa
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
12 tippaa vaniljasteviaa
1 rkl kardemummaa

Kuorrutus:

100 g voita sulatettuna
xylitolia tai karppisokeria

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele donitsivuoka kevyesti öljyllä. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa donitsipellin rinkilöihin (ei aivan piripintaan, koska taikina leviää ja kohoaa uunissa!). Paista donitseja 200 asteessa n. 6-8 minuuttia ja anna jäähtyä aivan pieni hetkinen. Nostele donitsit sitten esim. puista voiveistä apuna käyttäen (ettet naarmuta peltiä) vuoasta ja dippaa nopeasti kummaltakin puolelta sulaan voihin. Anna jäähtyä ja valua talouspaperilla vuoratulla lautasella tai ritilällä ja kierittele lopuksi lautasella xylitolissa tai karppisokerissa. Tarjoile mieluiten heti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti