maanantai 22. huhtikuuta 2019

Juurisämpylät

Olen tänä vuonna leiponut paljon juurileipää ja varsinkin siis isoja pyöreitä leipiä. Halusin kokeilla käyttää hapanjuurta myös sämpylöissä ja löysin sitä varten testattavaksi tämän Isyyspakkauksen ihanan juurisämpyläreseptin!

Taikina on helppotekoinen, mutta kuten yön yli kohotettavien taikinoiden kanssa aina, se pitää vaan muistaa tehdä! Alkuperäisessä reseptissä on kaurahiutaleiden sijaan spelttihiutaleita, mutta itse tykkään enemmän laittaa kauraa. Toimii hyvin myös niillä.

Nämä sämpylät maistuvat taivaallisilta aivan tuoreina. Jos sämpylät pakastaa, ne menettävät rapeuttaan, mutta toimivat silloin hyvin paahdettuina.


16 kpl

Edellisenä iltana:

2 dl vehnähapanjuurta
5 dl vettä
3 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl ruissihtijauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi, suola, kaurahiutaleet ja ruisjauhot. Lisää sitten n. 7 dl vehnäjauhoja ja sen jälkeen vielä desilitra kerrallaan lisää, jos tuntuu, että taikina sitä tarvitsee. Itse laitoin 8 1/2 dl. Taikinaa ei tarvitse vaivata kovin kauaa, mutta siinä tulee olla hyvä sitko. Valmis taikina on aika tarttuvaa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä kulho kelmulla. Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä:

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uuniin kaksi peltiä; toinen ala- ja toinen keskitasolle. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahtia sen kummemmin vaivaamatta. Muotoile ensin toisesta puolesta pitkula ja jaa se kahdeksaan osaan. Muotoile taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä vähin liikkein. Tee samoin toiselle puoliskolle. Ota kuuma pelti uunin keskitasolta ja laita pellille leivinpaperi sekä sen päälle kahdeksan ensimmäistä sämpylää. Nosta pelti uuniin ja kaada heti alatasolla olevalle pellille reilu desilitra vettä. Laske uunin lämpötila 230 asteeseen. Avaa uunin luukku vartin jälkeen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kunnolla ruskeita ja rapeita. Paista loput kahdeksan sämpylää samalla tavoin. Nosta valmiit sämpylät ritilälle jäähtymään ja nauti tuoreina!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti