keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Sitruunajuustokakku





Viime viikon torstaina vietettiin portugalilaista isänpäivää - siispä sitä juhlittiin myös meillä. Ja kaikkia juhlapäiviä pitää aina juhlia kakulla, muuten ne ovat vain päiviä muiden joukossa! Minusta on vaan hyvä juttu, että suomalaisen ja portugalilaisen kalenterin isän- ja äitienpäivät ovat eri ajankohtina, koska siten pääsen leipomaan tuplasti :P

Tämä keväisen pirteä kakkuohje löytyi uusimmasta Leivotaan-lehdestä (2/2020). Vahvasti sitruunainen juustokakku valmistuu näppärästi uunissa. Kakun erikoisuus on kuorrute, joka keitetään munista, sokerista, sitruunanmehusta ja sitrusten kuorista. Tällaista kuorrutusta en ollut aikaisemmin kokeillutkaan. Koostumus ja valmistustapa kylläkin muistuttavat paljon eräiden portugalilaisten leivosten täytteitä, joihin tehdään nimenomaan munista paksuhko kreemi.

Kakku oli todella herkullinen ja raikas. Kuorrute jää pikkaisen valuvaksi, mutta ei kuitenkaan lähde lainehtimaan lautaselle. Päivänsankarille maistui myös!







Pohja:

175g keksejä (sekoitin jämiä sekä digestive- että mariekekseistä)
100 g voita

Sitruunatäyte:

600 g tuorejuustoa (laitoin Philadelphiaa)
2 dl sokeria
200 g ranskankermaa
1/2 tl suolaa
5 munaa
1 sitruuna
1 vaniljatangon siemenet

Sitruunakuorrute:

2 munaa
1 dl sokeria
1 rkl sitruunan kuorta
1 rkl appelsiinin kuorta
1 rkl appelsiinin mehua
2 rkl voita

koristeluun sitrushedelmiä ja murskattuja marenkeja




Hienonna pohjaa varten keksit ja sulata voi. Sekoita ja painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita keksipohja jääkaappiin odottelemaan täytteen valmistumista.

Raasta pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet. Mittaa sitten kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita esim. pallovispilällä tasaiseksi. Ota pohja kylmästä ja kaada täyte vuokaan. Paista 170 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan. Sillä aikaa voit jo valmiiksi valmistaa kuorrutteen, koska senkin pitää antaa jäähtyä.

Mittaa sitruunakuorrutteen ainekset pieneen kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen (kuumensin hellalla 6-lämmöllä), kunnes se sakenee. Aikaa tähän menee noin vartti. Anna kuorrutteen jäähtyä. Kippaa jäähtynyt kuorrute kakun päälle ja anna kakun vielä hyytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään. Irrota valmiin kakun ympäriltä vuoka ja koristele esim. sitrushedelmillä ja murskatulla marengilla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti