tiistai 10. maaliskuuta 2020

Sitruuna-unikonsiemenkakku





Sunnuntaina vietettiin naistenpäivää. Päivää juhlistaakseni leivoin tietenkin kakun :P Sitruunaisen unikonsiemenkakun resepti löytyi uusimmasta Leivotaan-lehdestä (2/2020).

Tämä kakku on ns. kuivakakku, jollaisia en ole leiponut vuosiin. Nimikin kalskahtaa niin kuivikkaalta, että jo sen takia olen jättänyt väliin. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut leipoa varsin helppoja ja nopeita leipomuksia, koska puolivuotiaan tytön äitinä aikaa monimutkaisiin juttuihin ei juuri nyt ole samalla tavalla, kuin aiemmin. Ja tämä kakku jos mikä on helppo ja nopea. Lisäksi ajattelin, että kävi kakun kanssa miten vain, ainakin valkosuklaaganachen on oltava hyvää!




Oliko kakku sitten kuivikas? No ei! Tämä sitruuna-unikonsiemenkakku yllätti täysin maukkaudellaan ja täyteläisyydellään. Kakun koostumus on tosi kiva juuri pienten unikonsiementen ansiosta ja kuorrute sekä tuoreet marjat kruunaavat komeuden. Tälle kuivakakulle kannattaa toden totta antaa mahdollisuus!






100 g voita
4 munaa
2 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl maustamatonta jogurttia (käytin turkkilaista)
2 rkl sitruunamehua (Huom! Jos teet alla olevan ganachen, raasta kuori pois ennen mehun puristamista)
3/4 dl unikonsiemeniä

koristeluun tuoreita marjoja

Voitele ja jauhota 2 litran kuivakakkuvuoka. Sulata voi kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää sitten muna-sokerivaahtoon vuorotellen siivilän läpi jauhoseosta, jogurttia sekä voisulaa. Kääntele lopuksi sitruunamehu ja unikonsiemenet joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 50-55 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys ja ota kakku pois uunista, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kumoa haalea kakku tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan tai valmista kuorrutukseksi valkosuklaaganache:

Sitruunainen valkosuklaaganache

1 sitruuna
1 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata

Raasta sitruunan kuori. Kiehauta kerma ja kuoriraaste kattilassa. Ota kattila sivuun ja anna maustua hetken. Siivilöi sitten kuoriraaste kermasta ja kuumenna kerma uudelleen. Paloittele valkosuklaa kulhoon ja kaada päälle kuuma kerma. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Jäähdytä ensin huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä noin tunnin verran jääkaapissa. Valuta kakun päälle ja koristele tuoreilla marjoilla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti