sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Tuhti suklaakakku








Viime kuussa vietettiin puolisoni synttäreitä. Sitä varten pitää tietysti leipoa kakku ja tänä vuonna tein ison ja tuhdin, aika lailla perinteisen suklaakakun. Resepti on Maku-lehden tekijöiden Parhaat juhlien kakut -lehdestä vuodelta 2019. En juuri leivo tällaisia kerroskakkuja, joten tämä oli piristävä leipomus normijuustokakkujeni sarjassa.

Kakku oli suhteellisen nopea leipoa, vaikka kakkupohja pitääkin ensin paistaa ja jäähdyttää. Kuorrutekin lisätään parissa erässä. Kaikki valmistuu syötävään kuntoon kuitenkin helposti edellisen illan ja seuraavan aamupäivän aikana.

Tämä ohje on todellisille suklaan ystäville. Kakku on tosi täyteläinen ja mehevä. Kahvi ei oikeastaan maistu juuri ollenkaan, vaikka käytin kostutuksessa vahvaa espressoa. Koristelun osalta taivas on taas rajana, mutta suklainen kreemi toimii ainakin erinomaisesti. Tykkäsin ja synttärisankari myös!




Pohja:

175 g voita
50 g tummaa suklaata
150 g ranskankermaa
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrutus:

300 g leivontamaitosuklaata
4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa

kostutukseen vahvaa kahvia




Sulata rasva ja suklaa kattilassa alhaisella lämmöllä. Sekoita joukkoon ranskankerma, sokeri ja munat. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 22cm). Paista kakkua 175 asteessa toisiksi alimmalla tasolla 50 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys. Jäähdytä kakkupohja hyvin ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Sulata täytettä varten suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita mascarponejuusto ja jäähtynyt suklaa keskenään. Lisää kermavaahto ja kääntele tasaiseksi.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Jaa täyte kahtia niin, että puolet vaahdosta tulee kuorrutukseen ja puolet kahteen väliin täytteeksi. Laita kuorrutukseen tuleva vaahto kulhoon ja jääkaappiin odottelemaan.

Kokoa kakku kostuttamalla kakkupohja aina ensin ja levittämällä täyte sen jälkeen. Nosta kuorruttamaton kakku jääkaappiin hyytymään noin pariksi tunniksi. Kuorruta sen jälkeen reunat ja pinta lopulla vaahdolla. Koristele haluamallasi tavalla, esim. suklaapaloilla, marengeilla tai vaikkapa kermavaahdolla. Itse pursotin suklaakreemillä koukeroita ja murustelin päälle marenkeja. Suklaakreemin ohje löytyy vuosien takaisesta kuppikakkupostauksestani täältä. Lopuksi vielä ripottelin pinnalle kuivattua vadelmaa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti