torstai 21. tammikuuta 2021

Herukka-taatelijuustokakku





Kohta on jo helmikuu ja sain aikaiseksi vasta nyt lisätä tänne viime vuoden joulukakkumme. Viime jouluna päätin tehdä minikakkuja normaalikokoisten sijaan, jotta ei menisi ihan överiksi. Pöydästä löytyi perinteisen bolo de bolachas -miniversion ja bolo rein lisäksi siis tämä puolukkainen hyydykekakku. Alkuperäinen resepti on viime vuoden Koko Suomi leipoo -voittajan Amandan ja Floran yhteistyönä syntynyt ohje - tosin itse vaihdoin karpalot puolukoihin ja koko on puolet pienempi.

Pari vuotta sitten löysin uudelleen taatelikakun ja siitä lähtien taatelit ovat jossain muodossa päätyneet myös joulupöytään. Tässä reseptissä kinuskista makua tulee paitsi kiilteestä, myös taateleista, joiden ansiosta pohja on tosi mehevä ja makea. Kinuskin kaveriksi sopiikin siksi tosi hyvin vähän happamampi marja, vaikkapa juuri karpalo tai puolukka. Tämä minikakku maistui hyvin joulupöydässä, mutta maistuisi varmasti myös talvisina pakkaspäivinä.





Pohja:

75 g pehmeitä kivettömiä taateleita
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
40 g voita
1 muna
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl vaniljasokeria
1/4 tl kanelia
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
hyppysellinen suolaa

Täyte:

2 1/2 dl pakastepuolukoita
1/4 dl vettä
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
1 rkl vettä

Kinuskikiille:

2 dl Flora Kuohua
2 dl fariinisokeria
2 liivatelehteä

koristeluun puolukoita ja rosmariinin oksia





Valmista ensin pohja: Pilko taatelit pieniksi ja keitä kattilassa pehmeiksi veden ja sokerin kanssa. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Anna jäähtyä hiukan ja lisää sitten muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina pieneen (halkaisija n. 15 cm) leivinpaperoituun irtopohjavuokaan ja paista 165 asteessa kiertoilmassa n. 12-15 minuuttia. Testaa kakun kypsyys tikulla ja nosta kypsä kakkupohja jäähtymään. 

Sillä aikaa, kun kakkupohja jäähtyy, valmista täyte: Kiehauta puolukat ja vesi kattilassa n. 5 minuutin ajan. Paseeraa marjat siivilän läpi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Notkista tuorejuusto ja sekoita mukaan sokerit sekä paseerattu puolukkasose. Vaahdota toisessa astiassa vispikerma. Kuumenna pieni vesitilkka kattilassa ja sulata pehmenneet liivatelehdet vesitilkkaan. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi täytteen joukkoon vatkattu vispikerma.

Kippaa jäähtynyt kakkupohja vuoastaan ja puhdista vuoka. Suojaa vuoan reunat reunakalvolla ja laita pohja takaisin vuokaan. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jähmettymään kylmään. Tämä pikkukakku jähmettyy suhteellisen nopeasti, joten kinuskikiilteen tekemisen voi aloittaa jo aika nopsaan täytteen tekemisen jälkeen. Laita siis kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja kiehauta kerma ja fariinisokeri kattilassa. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Nosta kinuskikattila liedeltä ja sekoita joukkoon liivatelehdet. Jäähdytä kinuskiseosta aina välillä sekoittaen ja kaada sitten täytteen päälle. Laita kakku jälleen kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi. Irrota jähmettyneen kakun ympäriltä reunakalvo ja koristele esimerkiksi puolukoilla. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti