maanantai 21. heinäkuuta 2014

Mansikkakakku



Ukki täytti viime juhannuksena 60 vuotta. Sankarin toiveiden mukaisesti tein mansikkakakun ja löytyipä siihen vielä vanhoista legoista näköishahmo lempiharrastuksensa parissa! Tässä kakussa halusin testata visiotani mansikkaisesta pinnasta ja vaniljaisesta täytteestä. Pohjana on peruskääretorttulevy.

Pohja:

4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti nostellen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Mittaa käyttämäsi kulhon kokoinen ympyrä ja leikkaa taikinasta kakulle pohja.

Vuoraa seuraavaksi iso kulho ensin kauttaaltaan kelmulla ja sitten mansikoilla (kuluu n. 1 litra). Viipaloi mansikat 2-3 osaan ja aloita kulhon keskeltä ylöspäin reunoja kohti.

Täytteenä voi käyttää minkä tahansa hyydytetyn kakun täytettä. Itse tein kakusta vaniljanmakuisen ja siihen oiva resepti löytyy esim. täältä, sillä mutoksella, että tähän kakkuun käytin viisi liivatelehteä neljän sijaan:

5 liivatelehteä
2 valkuaista
3/4 dl sokeria
2 dl kermaa
2 rs (á 200 g) Valio vaniljatuprejuustoa
2 rkl maitoa

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähin erin joukkoon vaahdotuksen aikana. Vaahdota kerma. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto notkeaksi. Kuumenna maito ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan. Nostele joukkoon valkuaisvaahto ja lopuksi kermavaahto.

Kaada täyte mansikkavuorauksen päälle ja painele päällimmäiseksi kääretorttupohja kanneksi. Kostuta kansi esim. maidolla tai mehulla ja laita päälle vielä kelmu, jonka päälle vaikkapa leikkuulauta painoksi. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään. Poista valmiin hyytyneen kakun kelmu ensin pohjan päältä ja kumoa kulho tarjoiluastialle. Poista varovasti loputkin kelmut mansikoiden päältä ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti