lauantai 26. heinäkuuta 2014

Yön yli kohonneet aamuleivät



Kesäloma on jo lopuillaan ja alkaa olla viimeiset hetket hyödyntää kiireettömät aamut kunnon aamupalalle. Leivotaan-lehdestä (2/2013) löytyi tämä resepti aamuleivistä, jotka kohoavat yön yli. Nämä leivät oli helppo tehdä ja tuoreen leivän tuoksua ei tietenkään voita mikään! Jatkokokeiluja varten aikeissa on vaihdella vähän jauhoja sekä ujuttaa mukaan porkkanaraastettakin.

Noin 8 kpl

4 dl vettä, huoneenlämpöisenä
1/4 pakettia hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 ½ rkl hunajaa
3 dl ruisjauhoja
½ dl ruisrouhetta
5-6 dl vehnäjauhoja

kurpitsansiemeniä koristeluun

Illalla:

Kaada vesi kulhoon ja murenna hiiva veden joukkoon. Sekoita kunnolla. Lisää suola, hunaja, ruisjauhot, ruisrouhe sekä vehnäjauhot, vähän kerrallaan. Alusta taikina joustavaksi mutta melko löysäksi. Peitä kulho muovikelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Aamulla:

Laita tyhjä pelti uuniin ja uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 26 x 56 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Taita taikina kahtia pitkältä sivulta, niin että kooksi tulee 13 x 56 cm. Leikkaa taikinasta noin 10 palaa ja laita ne leivinpaperille. Sudi leipien päälle haaleaa vettä ja ripottele kurpitsansiemeniä. Anna leipien kohota liinan alla puoli tuntia. Aseta uuninkestävässä kulhossa (itse käytin desilitramittaa) 1 dl vettä uunin pohjalle. Ota kuuma uunipelti uunista ja nosta leivät pellille. Paista 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki liinan alla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti