perjantai 1. elokuuta 2014

Mustikkapiirakka



Marjakojun mustikat huusivat minua tänään luokseen, joten leipasin tällaisen perinteisen piirakan perjantain kunniaksi. Tässä hieman muunnellussa Leivotaan-lehden (3/2013) reseptissä ei ole mitään uutta auringon alla, mutta taikinan kannattaa antaa olla kylmässä tovin aikaa ennen koristeristikoiden kaulimista. Siten taikinasuikaleet pysyvät paremmin koossa ja ne on helpompi nostaa täytteen päälle.



Taikina:

4 ½ dl vehnäjauhoja
185 g voita
3/4 dl sokeria
n. ½ dl kylmää vettä

Täyte:

500 g mustikoita
2 dl sokeria
½ dl vaniljasokeria
1 ½ dl perunajauhoja

voiteluun yksi keltuainen

Sekoita pohjaa varten jauhot, pehmeä voi ja sokeri. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele 2/3 taikinasta vuokaan ja laita pohja jääkaappiin n. 30 minuutiksi. Pyöritä 1/3 taikinasta pallo, kääri kelmuun ja pane jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita mustikat, sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot keskenään. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Kauli pikkupallosta jauhotetulla alustalla levy ja leikkaa taikinapyörällä suikaleita. Nosta suikaleet ristikoksi kaulimen avulla piirakan päälle. Voitele ristikko ja reunat keltuaisella ja paista uunin alimmalla tasolla n. 35-40 minuuttia. Tarjoile lämpimänä kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti