maanantai 18. toukokuuta 2015

Karjalanpiirakat



Lisää viikonlopun catering-satoa. Kummipojan synttäreille tein myös Maku-lehdestä (3/2015) löytyneen perinnereseptin mukaan karjalanpiirakoita. Tämä oli elämäni toinen kerta, kun tein piirakoita itse alusta loppuun. Ei näistä nyt mitenkään kauniita tullut, mutta näkee hyvin, että ovat kotona tehtyjä :P Vielä pitää harjoitella lisää ruiskuoren kaulintaa - tällä kertaa tuli vähän eri kokoisia ja paksuisia kuoria. Mutta maku oli kuitenkin hyvä! Täyte ei kuohunut uunissa ollenkaan, kun jäähtyneeseen puuroon lisäsi munan. Lopuksi tehtävä voi-vesivoitelu antoi vielä viimeisen silauksen piirakoille.


25 kpl

Ruistaikina:

2 dl vettä
1 tl suolaa
4½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja

Riisipuurotäyte:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
50 g voita
1 muna

Voitelu:

2 dl vettä (kiehuvana)
50 g voita

Valmista ensin puuro. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon riisi ja keitä kannen alla n. 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. 40 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi. Painele ne litteiksi kakkaroiksi. Jauhota ne ja peitä kelmulla, jotteivat ne kuivu.





Ajele kuoret piirakkapulikalla runsaasti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Tee kuorista halkaisijaltaan n. 15 cm, ohuita, soikeita tai pyöreitä. Pinoa ne ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.




Harjaa ajelluista kuorista ylimääräiset jauhot pois. Notkista jäähtynyt puuro tarvittaessa maidolla ja lisää muna. Annostele taikinalevylle n. 1 rkl täytettä. Levitä täyte lähes reunoille asti. Rypytä piiraan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella. Nosta piirakat pellille vieri viereen. Paista piirakoita 275 asteessa n. 12-15 minuuttia. Kasta lopuksi karjalanpiirakat voi-vesiseokseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti