torstai 22. syyskuuta 2022

Suklainen Pipsa Possu -kakku punaherukkacurdilla




Viikonloppuna meillä vietettiin 3-vuotissynttäreitä ja vaikka tässä ollaankin ihan viimeisillään raskaana, onnistuin kuitenkin onneksi leipomaan suurimman osan tarjottavista vielä itse. Tällä hetkellä Pipsa Possu on meillä kovimmassa huudossa, joten luonnollisesti kakku ja koko synttärit vedettiin Pipsa-teemalla. Tämä kakku on täysin munaton ja parhaimmissa munattomissa resepteissä käännynkin yleensä Suklaapossun puoleen, niin myös nyt. Tämä on Suklaapossun suklaakakku punaherukkacurdilla, mutta koristelut ovat minulla vähän erilaiset, kuin alkuperäisessä ohjeessa. 

Punaherukkacurd oli minulle ihan uusi tuttavuus, mutta voi miten hyvää se olikaan! Ja näin makean suklaakakun väleissä toimii tosi tosi hyvin. Meidän 3-vuotias ei hämmästyttävää kyllä ole oikein koskaan ollut makeiden kakkujen perään, joten tätäkin vähän maistoi ja se oli sitten siinä :P Mutta vähän isommille syöjille kyllä maistui erinomaisesti! 

Meillä oli sitten loppujen lopuksi niin paljon erilaisia leivonnaisia tarjottavana, että kaikkea jäi aika paljon - myös tätä kakkua. Mutta parin päivän jääkaapissa olo ei itse asiassa haittaa tätä kakkua ollenkaan, ehkäpä jopa päin vastoin. Tämän suklaakakun kakkupohja ja täytteet vain mehevöityivät ajan kanssa. 

Kakkupohja:

4 3/4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 1/4 rkl etikkaa
1 1/2 dl (rypsi)öljyä
3 1/2 dl vettä

Sekoita vesi, öljy ja etikka. Siivilöi mukaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita varovasti niin vähän kuin mahdollista ja kippaa taikina voideltuun tai silikoniseen, leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 22cm). Tasoita pinta, jos on tarvis ja paista 160 asteessa n. 55 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Omalla uunillani meni hieman reilu tunti. Kakku jää vähän tahmaiseksi, mutta ei hätää, se on silti kypsä ja valmis noin tunnin kuluttua. Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Itse annoin jäähtyä viileällä parvekkeella, koska mielestäni kylmähköä pohjaa on helpompi leikata.




Punaherukkacurd:

valmista curdia n. 5 dl

8 dl sulaneita tai tuoreita punaherukoita
2 dl sokeria
1/2 dl maizenaa
50 g voita

Soseuta punaherukat sauvasekoittimella soseeksi. Siivilöi sose kattilaan. Vinkki: Kivisen morttelin soseutussauvalla (en tiedä, mikä sen oikea nimi on!) siivilöit tosi helposti ja nopeasti soseita! Mittaa sitten kattilaan myös sokeri ja maizena. Kuumenna seosta kiehumispisteeseen ja keitä sen jälkeen noin 2-3 minuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Sekoita tahna tasaiseksi ja kippaa purkkiin. Anna jäähtyä.





Suklaavaahto:

4 dl vispikermaa
300 g tummaa suklaata

Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Levitä tai pursota heti kakun väleihin ja päälle.

Kakun kokoaminen:

Sulata suklaavaahtoa varten suklaa vähän ennen kokoamista ja jätä jäähtymään. Leikkaa sitten jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Laita alin kakkupohja tarjoiluvadille ja pingota sen ympärille pesty kakkuvuokarengas. Täytön voi tehdä myös ilman vuokaa, mutta halusin kakkuun ihan suorat reunat, joten päätin tehdä näin. Laita kaksi muuta kakkupohjaa lautasille odottamaan. Levitä punaherukkacurdia kaikille kakkupohjille. Vatkaa sitten suklaavaahtoa varten tuleva vispikerma vaahdoksi ja sekoita se sulan, jäähtyneen suklaan kanssa tasaiseksi seokseksi. Levitä vaahtoa alimman pohjan curdin päälle, nosta toinen kakkupohja päälle ja levitä taas vaahtoa sen pohjan curdin päälle. Nosta lopuksi kansi ja levitä loppu suklaavaahdosta kannen punaherukkacurdin päälle. Vaahdon voi pursottaa tai levittää, itse levitin vain lusikalla, koska vaahto ei tässä kakussa ollut näkyvää muiden koristeluiden alta. Laita kakku kylmään jähmettymään ja koristele vasta jähmettyneenä.

Koristelu:

13 kpl Kitkat-suklaita
n. 30 g tummaa suklaata sulatettuna
suklaapalloja

Hajota kitkatit ja anna sulatetun suklaan hieman jäähtyä. Ala liimaamaan kitkatteja kakun ympärille tiiviisti sulalla suklaalla. Sido valmiin seinän ympärille silkkinauhasta rusetti. Kippaa kakun pinnalle suklaapalloja tai muita koristerakeita yms.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti