sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kinuskipähkinäpiiras



Vappupöytään valmistui tänä vuonna Leivotaan-lehdestä (3/2014) löytynyt kinuskipiiras. Alkuperäisestä reseptistä vaihdoin vain pähkinät pistaaseista suolattuihin maapähkinöihin. Kinuskin keitto vie jonkun verran aikaa, mutta makean suolainen lopputulos kyllä palkitsee vaivannäön!

Piiraspohja:

150 g voita
3/4 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja

Kinuskitäyte:

1½ dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
1½ dl vaaleaa siirappia
1 rkl kaakojauhetta
200 g voita

Koristelu:

noin ½ dl pähkinöitä (esim. pistaasi)
kermavaahtoa

1. Säädä uuni 200 asteeseen.
2. Pyöräytä kaikki piiraspohjan ainekset murotaikinaksi yleiskoneessa.
3. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm) ja pistele haarukalla.
4. Paista 25 minuuttia ja anna jäähtyä vuoassa.
5. Keitä täytettä varten kermaa, sokeria ja siirappia kattilassa noin 123-asteiseksi. Itse käytin pisarakoetta: Pudota pisara kinuskia kylmään veteen. Jos jähmettyneestä kinuskista voi tehdä pallon, se on valmista.
6. Paloittele voi ja sekoita se kaakaon kanssa kinuskin joukkoon. Hauduta sekoitellen matalalla lämmöllä noin ½ minuuttia.
7. Levitä kinuskitäyte piirakkapohjalle. Ripottele päälle pähkinät. Nosta jääkaappiin hyytymään. Tarjoa kermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti