torstai 10. marraskuuta 2016

Puolukkaiset kaurasämpylät



Yön yli kohotettavat leipätaikinat ovat kestosuosikkejani. Jotenkin pidempään kohotetuista taikinoista tulee vaan aina kuohkeampia ja maukkaampia leipiä. Ja kun ne paistaa aamulla, saa aamupalaksi tuoretta leipää - mikäs sen maistuvampaa!

Näitä Leivotaan-lehden (7/2016) sämpylöitä testasin pari viikonloppua sitten. Kivan pirteän lisänsä taikinaan tuovat puolukat, joita edelleen löytyy pakastimestani yllin kyllin. Puolukkasämpylöiden taikina oli tosi tahmeaa ja sämpylöitä pyöritellessä tarvitsi tosi paljon jauhoja. Usein tahmaisista taikinoista tulee kuitenkin meheviä leipiä ja sämpylöitä. Valmiissa sämpylöissä puolukan maku oli mieto. Vaikka luulin taikinaa tehdessä laittaneeni liikaa marjoja, ei taikina edes värjäytynyt punaiseksi. Puolukoita popsahti esiin siellä täällä. Nämä sämpylät toimivat tosi hyvin esim. kasviskeittojen kaverina.




Noin 20 kpl

3 dl maitoa
3 dl kaurahiutaleita
3/4 dl kauraleseitä
50 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl suolaa
1/2 dl rapsiöljyä
9-11 dl vehnäjauhoja
n. 100 g tuoteita tai pakastettuja puolukoita

koristeluun vatkattu muna ja kaurahiutaleita

Illalla:

Kiehauta maito kattilassa. Katkaise lämpö ja sekoita kaurahiutaleet ja vehnäleseet joukkoon. Anna seoksen vetäytyä ja jäähtyä. Murenna hiiva kulhoon ja liuota se kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kaurahiutaleseos, suola, öljy ja jauhot vähän kerrallaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja alusta muutama minuutti. Alusta puolukat taikinaan viimeiseksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia.




Jaa taikina 20 palaksi ja pyörittele palat pulliksi. Laita ne leivinpaperoidulle pellille tai kahdelle pienemmälle pellille tai tarjottimelle, joka mahtuu jääkaappiin. Peitä sämpylät kelmulla ja anna nousta jääkaapissa yön yli.




Aamulla:

Ota pelti tai tarjotin jääkaapista. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla 12-14 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti