tiistai 15. marraskuuta 2016

"Reikäleipä" eli vehnäleipää unikonsiemenillä





Leivoin taannoin unikonsiemensämpylöitä ja inspiroiduin reseptistä muokkaamaan sämpylöistä myös kokonaisen leivän. Unikonsiemeninnostukseni ulottuu kauas lapsuuteen, jolloin Salon Citymarketin omasta leipomosta sai ostaa unikonsiemenillä päällystettyä vehnäleipää. Sitä ostettiin meille usein ja monesti leipää pakastaessa siitä leikattiinkin aika monta siivua maisteltavaksi. Maistelun jälkeen hampaat ja hampaanvälit olivat täynnä unikonsiemeniä eli "reikiä", josta leipä sai nimensä. Oi aikoja, oi vuosia ❤️

Tämän vehnäleivän reseptin keksin päästäni ja kokeilin, josko maku muistuttaisi edes etäisesti tuttua Cittarin unikkoleipää. Tuoreena leipä oli tosi maistuvaa ja unikonsiemeniä lenteli kaikkialle. Maku ei aivan vastannut alkuperäistä mutta koostumus kyllä. Ehkäpä Citymarketissa käytettiin vehnäjauhojen lisäksi myös jotain muuta jauhoa. Hyvä perusleipä tästä kuitenkin tuli ja hampaisiin reikiä :P




1 kpl

3 dl lämmintä vettä
1/2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
75 g pehmeää voita
7 1/2 dl vehnäjauhoja
unikonsiemeniä

Mittaa vesi ja maito kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja osa jauhoista. Sekoita ja lisää pehmeä voi. Jatka vaivaamista ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on kiiltävän kimmoisaa. Anna nousta parin tunnin ajan. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa läpi jauhoja apuna käyttäen. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, nosta se pellille ja anna nousta vielä liinan alla noin tunnin ajan. Lämmitä uuni 225 asteeseen, voitele leipä vedellä ja ripottele päälle runsaasti unikonsiemeniä. Paista n. 15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti