lauantai 19. marraskuuta 2016

Pastéis de bacalhau - TurskapiirasetMaistelin viime kesänä Portugalissa erilaisissa juhlissa ihania alkupaloja. Suurin osa oli valmistettu uppopaistamalla turskaa tai vihanneksia. Näistä inspiroituneena ostin itselleni kotiin viemisiksi alkupalojen reseptejä sisältävän lehden Petiscos (nro. 16/2016), josta löytyy paljon kaikkea hyvää tirisevässä öljyssä paistettua :P

Näihin piirasiin käytin meiltä kotoa kaapista löytynyttä hienonnettua kuivattua turskaa. Ohjeen mukaan voi käyttää myös kokonaisia paloja ja hienontaa vasta jälkikäteen. Taikinan teko on helppoa, mutta haasteelliseksi homma muuttuu pallukoiden muotoiluvaiheessa. Pitkulaisen muotoisia piirasia muovataan nimittäin kahdella lusikalla. Television kokkiohjelmissa se näyttää aina tosi helpolta, mutta ensi kertaa yrittävän kannattaa varata tähän vaiheeseen hyvin aikaa.

Valmiit piiraset maistuivat täällä koti-Suomessakin erinomaisilta. Suolaahan näissä on reilusti eikä rasvan määrässäkään ole säästelty.. Mutta muutama vaikkapa viinilasillisen kera - taivaallista!

n. 20 kpl

400 g kuivattua, suolattua turskaa (silputtuna)
850 g perunoita
4 munaa
2 sipulia
2rkl silputtua persiljaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Liota suolattua turskaa ensin muutama tunti, jotta liika suola irtoaa. Keitä sitten kokonainen pala tai silputtu turska, kunnes se on pehmeää. Keitä perunat. Muussaa perunat ja sekoita yhdessä hienonnetun turskan kanssa. Silppua sipuli ja lisää joukkoon. Lisää myös persilja sekä mausta pippurilla makusi mukaan. Tee taikinasta öljytyillä lusikoilla soikeita pallukoita ja jätä odottamaan esim. leikkuulaudalle tai lautaselle. Kuumenna oliiviöljy (käytin tähän määrään puoli litraa) kattilassa. Oma hellani kuumenee nollasta yhdeksään ja näille piirasille hyvä lämpötila oli numero 7. Tipauta kattilaan reikäkauhalla neljä piirasta kerrallaan. Uppopaista muutaman minuutin ajan käännellen. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle, joka imee ylimääräiset rasvat. Tarjoile mieluiten paistopäivänä haaleana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti