tiistai 8. marraskuuta 2016

Sitruunajuustokakku vesihauteessa





Leivotaan-lehden joulunumero (7/2016) ilmestyi jo jokin aika sitten ja bongasin sieltä tämän reseptin, jonka pystyi helposti muokkaamaan sokerittomaksi. Vaihdoin vain valkoisen sokerin xylitoliksi. Lehdessä oli juttua perinteisistä amerikkalaisista leivonnaisista ja tämä oli yksi niistä. Ohje on ensimmäinen koskaan vesihauteessa tekemäni juustokakku, johon ei tule varsinaista kakkupohjaa ollenkaan.

Valmistus ei voisi helpompaa olla; sekoitetaan vain kaikki ainekset yhteen ja kaadetaan vuokaan. Esivalmisteluissa meneekin hieman kauemmin, koska vuoka pitää ensin huolellisesti vuorata foliolla, ettei vesi pääse vuoan läpi. Ohjeen paistoaika on noin tunti, mutta itse pidin kakkua uunissa reilusti yliaikaa. Valmiin kakun nostaminen vesihauteesta olikin aika konstikasta. Patakintaat kastuivat siitä huolimatta, että ensin kaadoin suurimman osan kuumasta vedestä pannusta pois. Valmis, hyytynyt kakku oli ihanan kermaista ja mehevää, eikä_taas_olisi_uskonut sokerittomaksi!




Kakkupalan leikkaamisessa kakkupohjan puuttuminen hankaloitti hieman kauniiden palojen leikkausta, mutta terävää veistä apuna käyttäen palat olivat ihan ok. Käytin koristeluun tällä kertaa puolukoita, koska niitä löytyy pakkasesta eniten. Leivotaan-lehti sen sijaan suosittaa mustikoita. Ehkä niitä sitten ensi kerralla, sillä tätä kakkua pitää ehdottomasti tehdä toistekin!




Juustokakku:

5 huoneenlämpöistä munaa
4 dl kermaviiliä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g huoneenlämpöistä voita
2 3/4 dl xylitolia (tai sokeria)
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl sitruunamehua
2 rkl Maizenaa

Appelsiinihyytelö

4 liivatelehteä
2 rkl vettä
2 dl (sokeritonta) appelsiinimehua

Kuumenna uuni 150 asteeseen ja leikkaa leivinpaperista pyörylä n. 22 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ulkopuolelta. Laitoin kolme kerrosta. Folio ei saa vuotaa, koska kakku paistetaan vesihauteessa.

Vatkaa munat ja kermaviili tasaiseksi isossa kulhossa. Vatkaa juusto ja voi pienemmässä kulhossa. Vatkaa sitten molemmat seokset yhteen noin kahden minuutin ajan. Lisää xylitoli tai sokeri, Maizena, sitruunan mehu ja kuori ja sekoita edelleen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja laita vuoka keskelle syvää uunipannua. Kaada pannulle kuumaa vettä vuoan reunan puoliväliin asti. Paista uunin keskitasolla 1 tunti tai kunnes kakku on jähmettynyt. Ota vuoka vesihauteesta, poista folio ja anna jäähtyä. Nosta kakku jääkaappiin yöksi.




Kakku vesihauteessa valmiina uuniin!


Valmista seuraavana päivänä appelsiinihyytelö: Laita liivatteet kylmään veteen ja anna pehmetä noin 10 minuuttia. Kuumenna sitten vesi ja purista joukkoon liivatelehdet. Sekoita mukaan vielä appelsiinimehu ja anna seoksen jäähtyä hieman. Kaada jäähtynyt appelsiinimehu-liivateseos kakun päälle ja anna jähmettyä ainakin vartin verran. Koristele kakku marjoilla ja nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti