keskiviikko 2. huhtikuuta 2014
Quiche lorraine
Leivotaan-lehden syys-lokakuun (5/2013) numerossa oli paljon piirakkareseptejä. Päätin kokeilla iltapalaksi klassikkopiiras Quiche lorrainea - omalla piirakkapohjareseptilläni tosin. Maistuvaa oli!
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
125 g margariinia
2 dl kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää pehmeä rasva ja lopuksi kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Itse voitelin vielä vuoan reunat ja laitoin pohjalle leivinpaperin.
Täyte:
3 munaa
3 dl ruoanlaittokermaa
1 rkl dijonsinappia
1 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
3 dl (150 g) juustoraastetta
3 rkl hienonnettua persiljaa
8-12 pientä kinkkuviipaletta, savustettuna tai keitettynä
koristeluun tuoreita yrttejä
Vatkaa munat, kerma, sinappi, suola ja pippuri keskenään. Lisää lopuksi juustoraaste ja persilja. Kaada täyte piirakkapohjan päälle, muotoile kinkkusiivuista "ruusukkeita" ja sommittele ne sinne tänne täytetaikinan päälle. Kypsennä piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla, kunnes täyte on jähmettynyt ja pinta saanut kauniin värin, noin 40 minuuttia. Koristele tuoreilla yrteillä.
sunnuntai 30. maaliskuuta 2014
Porkkanakakku
![]() |
Syntymäpäiväsankari Anni |
Porkkanakakkureseptejä on monenlaisia, mutta tämä Lontoossa asuvalta ystävältäni saatu resepti on ehdottomasti kokeilemistani paras. Kakun salaisuus on oliiviöljy. Viikonloppuna kakkua tuli tehtyä pienen Anni-koiran syntymäpäiville.
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl porkkanaraastetta
1 dl oliiviöljyä
1 tl kanelia
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 dl vehnäjauhoja
Kuorrutus:
50 g voita
1 rs Philadelphia-sulatejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria
Raasta porkkanat. Vispaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää sitten muna-sokerivaahtoon vuorotellen porkkanaraaste, kuivat aineet ja oliiviöljy. Paista kakkua 175 asteessa noin puoli tuntia. Valmista kuorrutus ja levitä jäähtyneen kakun päälle.
lauantai 22. maaliskuuta 2014
Maailman paras pannukakku
Kuten niin monet maailman parhaat reseptit, myös tämä on peräisin äidiltä. Lapsuudessani tätä syötiin aina keskiviikkoiltaisin, mutta maku on aivan yhtä hyvä muinakin iltoina. Pannukakku on oiva tapa myös hävittää parasta ennen -päiväyksen ohi mennyt maito.
8 dl maitoa
2 munaa
4 dl jauhoja
1½ dl sokeria
50-100 g sulatettua margariinia
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet, lisää maito, munat ja rasva. Anna taikinan turvota hetken ja kaada se sitten uunipannulle. Paista 200 asteessa 30-45 minuuttia.
sunnuntai 9. maaliskuuta 2014
Rouheat porkkanaleipäset
Tämä Leivotaan-lehden (5/2013) ohje muistuttaa jo aiemmin postattuja rukiisia vehnäporkkanaleipiä, mutta tähän reseptiin ei tule ollenkaan rasvaa. Helppotekoinen ja hyvänmakuinen. Kannattaa kokeilla!
8 kpl
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
2 porkkanaa
9-11 dl vehnäjauhoja
Koristeluun kurpitsansiemeniä
1. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää suola ja grahamjauhot. Sekoita ja anna seoksen levätä sen aikaa, kun kuorit ja raastat porkkanat.
3. Lisää porkkanaraaste ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta taikinaa hetki ja anna sem kohota liinan alla noin tunnin ajan.
4. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahdeksaan osaan. Muotoile paloista pyöreitä leipiä. Laita leivät leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Voitele leivät vedellä ja ripottele kurpitsansiemeniä päälle.
5. Paista leipiä 230 asteessa 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile.
perjantai 7. maaliskuuta 2014
Pizza bianco
Pizzaperjantaina kannattaa välillä kokeilla kinkku-juuston sijaan vaikkapa tätä pizza biancoa. Täytteitä ei paljon tule, mutta uunituoreena tarjoiltuna näinkin yksinkertainen voi olla ihan uskomattoman hyvää! Resepti on Ingrid Espelid Hovigin ja kumppaneiden kirjasta Leivo herkkuja helposti.
8 kpl
Pizzapohja:
25 g hiivaa
2 dl lämmintä vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva ja liuota se veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina kiiltäväksi ja notkeaksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota n. 30 minuuttia.
Täyte:
1 punasipuli ohuina renkaina
3 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1 dl oliiviöljyä
merisuolaa
oreganoa, basilikaa tai jotain muuta tuoretta yrttiä
Jaa taikina 8 osaan ja painele tai kauli ne pieniksi pizzoiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Jaa pohjille puna- ja valkosipuli ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Ripottele pinnalle merisuolaa. Paista pizzoja 225 asteessa 8-10 minuuttia. Tarjoa kuumina ja ripottele päälle tuoreita yrttejä.
torstai 6. maaliskuuta 2014
Feta-oliivipiirakat
Nämä helpot piirakat ovat peräisin Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset. Oma versioni on tosin yhdistelmä kreikkalaisten piirakoiden ja lämminsavulohipiirakoiden resepteistä. Täytettä voi helposti muutella maun mukaan.
12 kpl
Pohja:
150 g voita
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1 dl emmentalraastetta
Täyte:
150 g fetajuustoa
12 oliivia
100 g juustoraastetta
mustapippuria
1 muna
2 dl ruokakermaa
basilikaa koristeluun
Nypi pohjan aineet sekaisin. Painele pohjat voideltuun muffinivuokaan tai irtovuokiin. Leikkaa fetajuusto kuutioiksi, paloittele oliivit ja täytä vuoat. Ripottele päälle juustoraastetta. Sekoita lopuksi munakerma ja kaada jokaiseen vuokaan. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
lauantai 1. maaliskuuta 2014
Kreikkalainen jogurttileipä
Jääkaappiini oli jäänyt pieni tilkka maustamatonta jogurttia ja päätin kokeilla sitä leipätaikinassa. Netistä löytyi paljonkin samantyyppisiä jogurttileipäreseptejä, joissa kaikissa oli hieman erilaisia täytteitä. Suosikkitäytteitä olivat mm. aurinkokuivattu tomaatti, erilaiset siemenet tai pähkinät, juustot ja oliivit. Basilikan ja valkosipulin ystävänä täytin tämän koeleivän niillä ja hyvää tuli. Tähän leipään sain inspiraatiota Nettitelkusta.
Leipä:
2½ dl maustamatonta jogurttia
25 g hiivaa
½ tl suolaa
5-6 dl jauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Täyte:
yrttituorejuustoa
basilikaa
valkosipulia
(vähän voita)
Lämmitä jogurtti mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva jogurttiin. Lisää suola ja vaivaa jauhot taikinaan. Anna kohota noin tunnin verran. Silppua basilika ja sekoita tuorejuuston ja valkosipulin kanssa tasaiseksi. Kauli kohonnut taikina suorakaiteeksi ja levitä täyte päälle. Kääri rullalle ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin ½ tuntia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)