sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Isänpäivän tiramisujuustokakku





Viime sunnuntaina vietettiin meidän perheessä ensimmäistä isänpäivää 💙 Sitä juhlistettiin sankarin makuun sopivalla kahvijuustokakulla, jonka ohje löytyi pari numeroa sitten ilmestyneestä Leivotaan-lehdestä (6/2019). Kakun idea on muuntaa perinteinen ihana tiramisu juustokakun muotoon.







Uunissa paistettu juustokakku on kiireisenkin leipurin helppo tehdä, sillä useimmiten vain sekoitetaan ainekset kulhossa ja tuikataan kakku uuniin. Toki hyytymiseen pitää varata aikaa vuorokausi, sillä jäähtymiseen menee aikaa. Tämän kakun voi koristella tiramisun tapaan ”vain” pursottamalla tai levittämällä mascarponejuustokuorrutus päälle. Tai sitten voi päästää oman luovuutensa valloilleen ja koristella jollakin muulla tavalla. Meidän alle kaksikuinen ei vielä paljoa isänpäivälahjoja valmistele, mutta onnistuimme sentään jäljentämään käden ja askartelemaan kortin :P Tuota kädenjälkeä käytin myös kakun koristelussa piirtämällä jäljen fudgemassaan. Kaupan leivontahyllyllä yllätyin, kun perinteisen sokerimassan pystyikin tosiaan korvaamaan tuolla fudgemassalla, joka esimerkiksi minulle maistuu sokerimassaa paljon paremmin. Makuna oli suolakinuski.




Kakku oli ihanan kahvinen ja makea, ja maistui hyvin sankarille. Kiireisen kahvin tosiystävän kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä! Hyvää on!




Pohja:

20 kpl digestivekeksejä
80 g voita

Kahvikerros:

1 dl vahvaa kahvia
750 g tuorejuustoa (laitoin Philadelphiaa)
2 1/2 dl sokeria
3 munaa + 2 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja

Mascarponekerros:

250 g mascarponejuustoa
2 dl tomusokeria
1 (-4) dl kuohukermaa

koristeluun kaakaojauhetta tms.

Valmista ensin pohja: Jauha keksit tehosekoittimessa ja sulata voi. Sekoita ja painele lusikalla tiiviisti leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle.

Sekoita sitten kahvikerroksen ainekset keskenään esimerkiksi pallovispilällä ja kaada seos keksipohjan päälle. Paista kakkua 175 asteessa 50 minuuttia, kunnes täyte on suurin piirtein hyytynyt mutta hyllyy vielä keskeltä. Tässä vaiheessa kakku saattaa tuntua tosi raa’alta, mutta uskalla silti ottaa kakku hyllymisvaiheessa pois. Täyte tekeytyy ja jähmettyy kyllä kylmässä. Anna jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Tee lopuksi mascarponekuorrutus. Sekoita sähkövatkaimella mascarponejuusto ja tomusokeri sekaisin. Riippuen kuinka tymäkän kuorrutuksen haluat, lisää sen mukaisesti kermaa; jos haluat vain levittää kuorrutteen esim. lastalla, lisää enemmän kermaa. Jos haluat pursottaa, lisää vähemmän. Itse pursotin tähtityllalla pintaan ruusukkeita ja hyvään pursotuskoostumukseen riitti desi kermaa. Kun lisäät kerman, vatkaa vatkaimella niin kauan, että saat haluamasi kuohkeuden kuorrutukseen. Koristele pinta vielä kaakaojauheella tai muulla haluamallasi tavalla. Isänpäivän kunniaksi askartelin kakun päälle tyttäremme kädenjäljet fudgemassasta :)



keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Porkkana-juustokakku





Tämä porkkana-juustokakkuresepti on ollut to do -listallani jo kauan. Ruususuu&Huvikummun ohje tuli kerran vastaan selaillessani nettiä ja näytti niin herkulliselta, että sitä oli pakko testata. Päätin leipoa kakkua entisille työkavereilleni, jotka piipahtivat syyslomalla käymässä.

Tässä kakussa ei turhia yleiskoneella tarvitse vatkailla. Työläin osuus on porkkanoiden raastaminen :P Muuten pärjää parilla kulholla ja vaikkapa puuhaarukalla ja pallovispilällä. Nyt äitiyslomalla huomaan arvostavani juuri tällaisia yksinkertaisia ja helppoja reseptejä, joissa ei paljoa piiperretä :)

Kakusta tuli supermehevä, iso ja korkea, sekä ennen kaikkea herkullinen. Täytteestä tuli tosi kinuskinen ja ihanan makea. Koemaistajat tykkäsivät myös! Kaloreita ei varmasti tästä leivonnaisesta myöskään puutu, mutta kukapa niitä laskisi. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!




Juustokakkutaikina:

300 g maustamatonta tuorejuustoa (laitoin Philadelphiaa)
150 g ranskankermaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja

Porkkanakakkutaikina:

2-3 (3 dl) porkkanaa raastettuna
1 dl rypsiöljyä
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa

Kuorrutus:

100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria

Sekoita ensimmäiseksi kaikki juustokakkutaikinan ainekset keskenään. Jätä odottamaan.

Kuori ja raasta porkkanat. Lisää raasteeseen öljy ja munat. Sekoita omassa kulhossaan kuivat aineet sekaisin ja yhdistä porkkana-öljy-munaseokseen.

Kaada puolet porkkanakakkutaikinasta leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Kaada sen päälle puolet juustokakkutaikinasta. Nostele loppu porkkanakakkutaikina nokareina päälle ja kaada viimeisenä vielä loppu juustokakkutaikina. Paista 175 asteessa 40-50 minuuttia, kunnes kakku tuntuu kiinteältä. Omassa uunissani paistoin täydet 50 minuuttia ja koostumus oli hyvä. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, tai anna tekeytyä mieluiten seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä vatkaa kuorrutteen ainekset sekaisinja levitä kakun päälle. Koristele esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä.




maanantai 14. lokakuuta 2019

Valkosuklaa-vadelmajuustokakku







Tämä Leivotaan-lehden (3/2019) ihana valkosuklaa-vadelmajuustokakkuresepti on odotellut postaustaan jo toukokuusta. Leivoin kakkua äitienpäiväksi vanhempieni luo. Kuvasta näkyykin, millä asialla kakku oikeastaan olikaan :) Nyt kotona on tuhissut jo kuukauden ajan pieni tyttö, jonka kanssa ei vielä olla päästy aloittamaan leipomispuuhia. Blogi saattaakin päivittyä jonkin aikaa pikkuisen hitaammalla tempolla, mutta toivon mukaan vain väliaikaisesti :P






Tämä kakku oli niin herkullista, että sitä pitää ehdottomasti leipoa uudestaan. Vadelmien paseeraus vie kyllä jonkun verran aikaa, mutta se kannattaa tehdä silkkisen täytteen saamiseksi. Koristelun suhteen vain taivas on rajana. Pinnan voi kuorruttaa kokonaankin tai laittaa keskelle vaikkapa vadelmia.






Pohja:

1 pkt Oreo-keksejä
50 g sulatettua voita

Täyte:

500 g tuoreita tai pakastettuja vadelmia
2 1/2 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
600 g tuorejuustoa (laitoin Philadelphiaa)
2 dl tomusokeria
4 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Koristelu:

1 dl kuohukermaa
50 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
hopeapalloja


Jauha Oreo-keksit hienoksi ja sekoita yhdessä sulatetun voin kanssa tasaiseksi. Painele leivinpaperoidun sydänvuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin odottelemaan täytettä.

Jos käytät pakastevadelmia, sulata ja soseuta ne. Paseeraa siemenet tiheän siivilän läpi. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta kattilassa 4 rkl kuohukermaa. Lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja sammuta liesi. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa loput kermasta vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri sekaisin. Sekoita joukkoon 3/4 vadelmasoseesta (säästä loput koristeluun) ja jäähtynyt suklaasula.

Purista liivatteista vesi ja sulata ne sitruunamehun kanssa kattilassa. Sekoita liivateseokseen noin 1 1/2 dl vadelma-tuorejuustoseosta ja yhdistä sitten seos koko täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja peitä pinta foliolla. Pakasta kakkua vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli. Anna kakun sulaa ennen tarjoamista pari tuntia huoneenlämmössä. Irrota sitten vuoka.

Vatkaa koristelua varten kerma ja sekoita siihen mukaan tuorejuustoa ja loppu vadelmaseos. Kaada seos pursotinpussiin ja pursota kakun reunoille ruusukkeita. Koristele hopeapalloilla.



perjantai 13. syyskuuta 2019

Pastéis de nata





Pastel de nata on ehdottomasti lempiherkkuni Portugalista ❤️ Kaikessa yksinkertaisuudessaan se koostuu voitaikinapohjasta ja vanukasmaisesta kreemitäytteestä. Kuulostaa helpolta leivottavalta, eikös? Vaan kun ei ole. Olen testannut kymmeniä kertoja tehdä näitä leivonnaisia kotona, mutta lähestulkoon aina epäonnistunut. Epäonnistumisten jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että parhaimman lopputuloksen saa, kun leipoo näitä ihan vaan Portugalissa, tai jos jossain muualla, niin sähköuunin sijaan mielummin kaasu-uunissa.

Viime perjantaina kuitenkin päätin jostain syystä yrittää jälleen kerran uudelleen. Portugalilaisella radioasemalla oli leipuri Neuza Costa vieraana ja hän jakoi oman pastel de nata -reseptinsä kuulijoille (löytyy portugaliksi täältä). Resepti poikkesi sen verran aiemmin kokeilemistani ja kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätin antaa sille mahdollisuuden.




Kun tekee pastel de nata -leivoksia kotona (Suomessa), ensimmäinen asia, johon pitää kiinnittää huomiota on taikina. Olen kokeillut leipoa leivoksia kaupan valmiilla voi- ja lehtitaikinoilla, mutta ainakin siis Suomessa ne ovat aivan liian lehteviä. Uunissa taikina sitten pullistelee ja kohoilee niin, että täytteestä ei tahdo jäädä mitään jäljelle. Niinpä tein tällä kertaa taikinan alusta asti itse. Ja ihan tarkoituksella ilman monia taitoksia ja kaulimisia, jotta se ei kohoaisi niin paljon. Voitaikinareseptejä löytyy varmasti yhtä paljon, kuin tekijöitäkin. Minä tein tällä kertaa Kinuskikissan version.

Täyte syntyy sukkelasti ja helposti. Se siivilöidään, ettei jauhosuuruksesta jäisi ikäviä paakkuja. Paistaessa uuni kannattaa säätää niin täysille, kuin mahdollista ja vielä kiertoilmalle. Huomasin myös sellaisen seikan, että leivonnaisen koostumus oli erilainen, jos käytti foliovuokaa tai muusta materiaalista valmistettua. Itselläni ei ihan kaikkiin riittänyt folioista, joten osa sai silikonisen vuoan. Silikonivuoissa taikina ei tuntunut kuitenkaan kypsyvän samalla lailla, vaan jäi pehmeämmäksi.




Kotona tehdyt pastel de nata -leivokset vievät aikaa ja suht paljon myös vaivaa. Kannattaa siis valita sellainen leipomispäivä, jolloin voi rauhassa tehdä! Nämä tekemäni leivokset eivät vieläkään aivan vastanneet sitä, miltä niiden mielestäni oikeasti pitäisi näyttää, mutta olivat kuitenkin tähän asti parhaiten onnistuneita :) Ja maku oli kyllä hyvä! Portugalilainen koemaistajani kelpuutti ja hyväksyi myös, joten uskaltaudun laittamaan tämän version tänne blogiinkin! Bom apetite e boa sorte! 🇵🇹




Voitaikina:

4 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 125 g huoneenlämpöistä voita ja nypi käsin murumaiseksi. Laita loppu voi takaisin kylmään. Lisää vesi vähitellen (ja lisää vielä vähän, jos on tarvis) ja sekoita edelleen käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jos on kovin kuuma ilma tai taikina tuntuu turhan lämpimältä, anna sen levätä kylmässä hetki.

Kauli sitten taikina noin 1cm paksuiseksi suorakaiteeksi. Ota loppu voi (100 g) kylmästä ja leikkaa se juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut taikinalevyn keskelle. Käännä molemmat sivut voikerroksen päälle (oikealta ja vasemmalta) ja taita taikinalevy vielä pitkittäin kaksinkerroin. Nipistä reunat kiinni ja kauli levy jälleen noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulimisen apuna vehnäjauhoja taikinan ja kaulimen alla, mutta harjaa ylimääräiset jauhot pois pullasudilla kaulimisten välillä. Taita sitten taikinalevy taas kolmeen osaan, nyt eri suunnista kuin alussa. Kauli jälleen suorakaiteeksi ja toista taittelu vielä kerran tai kaksi kertaa. Jos voi alkaa sulaa ja tarttuu kiinni, pidä taikinaa muovikelmussa vartin verran jääkaapissa, ennen kuin jatkat kaulimista. Kun taikina on valmis, kauli se vielä kerran levyksi, kääri rullalle, kelmuta ja laita odottamaan kylmään täytteen valmistumista.


Täyte:

5 dl maitoa
1 sitruunankuoren viipale
1 kanelitanko
1 dl vehnäjauhoja

5 3/4 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
7 keltuaista

Liuota jauhot pieneen määrään maitoa. Kuumenna loppu maito hellalla kattilassa sitruunankuorenroikaleen ja kanelitangon kanssa. Kun maito kiehuu, lisää jauho-maitoseos ja sekoita hyvin, kunnes seos kiehuu. Sammuta levy.

Kuumenna toisessa kattilassa sokeri ja vesi. Sekoita, kunnes seos alkaa kiehua ja anna kiehua 3 minuuttia. Sekoita sitten sokerivesi maitoseokseen ohuena nauhana. Siivilöi seos kulhoon ja anna jäähtyä. Lisää keltuaiset jäähtyneeseen seokseen hyvin sekoittaen.






Ota pohjataikinarulla kylmästä ja leikkaa se 24 osaan. Taikinapalat ovat ohuehkoja, mutta niin niiden pitääkin olla. Painele taikinaympyrät foliovuokien pohjalle ja reunoille ja laita halutessasi muffinssipellin syvennyksiin odottamaan tai vain pellille. Pelti kannattaa vuorata leivinpaperilla, koska mahdollisesti yli kiehuvaa täytettä on vaikea pestä jälkikäteen pois (been there, done that). Kaada täytettä vuokiin ja paista 250 asteessa, mieluiten kiertoilmauunissa 17-20 minuuttia, kunnes pinnassa ja taikinareunoissa on väriä. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua ja nauti - kanelin kanssa tai ilman!









keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Luumuhyve ilman valkoista sokeria





Taas on se aika vuodesta, kun luumut ovat sesongissa ja muutenkin syksyn lähestyessä tekee mieli leipoa kaurapaistoksia erilaisista hedelmistä. Ne maistuvat niin hyviltä uunituoreina ja etenkin sadepäivinä! Huomasin muuten, että noin kolmisen vuotta sitten olin täsmälleen samoissa tunnelmissa, kun löysin blogistani tähänkin reseptiin inspiraationa toimineen Plum crispin reseptin :) Tällä kertaa ohje on edelleen ilman valkoista sokeria, mutta ei gluteeniton.




10-15 luumua
1/2 dl vaahtera- tai agavesiirappia
3 rkl maissitärkkelystä
1 tl kanelia
pari tippaa vaniljasteviaa

Pese luumut, halkaise ne ja poista kivet. Leikkaa neljään osaan. Sekoita uunivuoassa luumupaloihin siirappi, tärkkelys ja mausteet.

3 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl mantelijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/4 dl vaahtera- tai agavesiirappia
1/4 dl hunajaa
1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
pari tippaa vaniljasteviaa
150 g sulatettua voita

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja levitä tasaisesti luumujen päälle. Paista 175 asteessa 55 minuuttia. Peitä vuoka noin puolessa välissä foliolla, mutta ota folio pois taas paiston loppuvaiheessa, jotta pinta saa väriä. Tarjoa lämpimänä halutessasi vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.



maanantai 9. syyskuuta 2019

Juuressämpylät





Törmäsin tähän Perinneruokaa prkl:n juuressämpyläreseptiin sattumoisin facebookissa, kun Meillä kotona sitä minulle suositteli. Paitsi että sämpylät näyttivät ihanan muhkeilta ja herkullisilta, huomioni kiinnitti erityisesti se, että näissä olisi sisään leivottuina 45% juureksia! Alkuperäisessä ohjeessa puolet juureksista on palsternakkaa, mutta sitä ei tällä kertaa lähikaupastani löytynyt. Eri värisiä porkkanoita kylläkin, joten sovelsin ohjeeseen niitä. Ne myös värjäsivät taikinan kivasti ja valmiista sämpylöistä löytyi eri värisiä porkkanan paloja piristykseksi :)






Sämpylät olivat todella hyvänmakuisia ja meheviä. Isohkon hiivamäärän takia kohottamiseenkaan ei mene kovin kauaa aikaa. Jos jääkaapista siis löytyy jo valmiiksi käytettäväksi vaikka tähteeksi jääneitä juureksia, nämä sämpylät valmistuvat sukkelaan!




20 kpl

Paahdetut juurekset:

600 g haluamiasi juureksia, laitoin eri värisiä porkkanoita
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Sämpylätaikina:

4 dl kylmää vettä
50 g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja

voiteluun vettä
koristeluun esim. auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

Viipaloi pestyt (ja kuoritut, jos haluat - tai on talvi) juurekset kulhoon ja pyörittele suolassa ja öljyssä. Kippaa uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 250 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet.


Valmiina uuniin 


Kaada juurekset yleiskoneen taikinakulhoon öljyineen päivineen ja painele juuresten rakennetta rikki. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita seos kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan hiiva ja lisää myös hunaja ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, jätä se nousemaan puoleksi tunniksi liinan alle. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.



keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Tosi terveellinen juurileipä





Sunnuntaina oli jälleen leivänleipomispäivä. Juurileipää kun tekee, se vaatii vähintään yhden kokonaisen päivän siten, ettei voi olla kauheasti menoja sille päivälle. Tämän leivän teko tosin aloitetaan jo edellisenä iltana.

Olin jostain syystä haudannut rakkaan Juurevaa leipää -kirjani (Martin Johansson) ruokalehtien sekaan, mutta siivotessa löysin sen ja sieltä piti heti valita seuraava juurileipäresepti testiin. Tästä juuritaikinasta voi tehdä joko leipiä tai sämpylöitä. Tein molempia.




Ohjeen nimen terveellinen todella pitää paikkansa, koska leipä on hyvin hyvin rukiinen ja koostumus muistuttaa vähän muhkeampia ruispaloja. Alkuperäiseen reseptiin tulee vielä kaurahiutaleiden sijasta ruishiutaleita, mutta niitä ei kotoa tällä kertaa löytynyt, joten korvasin ne kauralla. Lisäksi heitin joukkoon edellisen päivän perunamuusin jämät :P Lopputulos hiukan pelotti, koska en ole ihan ruisleivän ylin ystävä ja nämä kotitekoiset ruisleivät eivät ole kohdallani aina onnistuneet.. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, koska koostumus oli oikein miellyttävä, samoin maku. Kuori on rapea ja sisus sopivan pehmeä. Ja jos leipä on kaupan päälle vielä superterveellinen, mikäs sen parempaa!




3 leipää tai useita sämpylöitä

Ensimmäinen päivä, ilta

1-2 dl taikinajuurta (laitoin puolet ruis- ja puolet vehnäjuurta)
3 dl haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja peitä muovikelmulla. Anna olla yön yli huoneenlämmössä.


Tältä hapantaikina näyttää seuraavana päivänä


Toinen päivä, aamu

eilinen hapantaikina
5 1/2 dl vettä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ruisjauhoja
7 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
1 dl perunamuusia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa koneella 10 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja kohota, kunnes taikina on kaksinkertainen. Tähän voi mennä aikaa 3-5 tuntia, itse pidin jopa 7 tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Voit leipoa kolme pyöreää leipää tai jakaa taikinan muuten esim. sämpylöiksi. Itse tein yhden pyöreän ja lopusta taikinasta sämpylöitä. Laita pyöreä leipä jauhotettuun kohotuskoriin. Leikkaa sämpylät epämääräisiksi pallukoiksi pellille taikinalastalla. Anna kohota 1-2 tuntia. Vedä kohonneisiin leipiin terävällä veitsellä viillot.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita leipä/leivät/sämpylät uuniin. Alenna lämpöä 200 asteeseen 10 minuutin paiston jälkeen. Jatka sitten vielä paistamista n. 30 minuutin ajan, kunnes leipä on saanut väriä ja kumisee pohjasta. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä.