lauantai 18. lokakuuta 2014

SkärgårdslimpaSaaristolaisleipä on lempileipääni ja ilokseni nykyään saa kaupoistakin maltaamman makuisiksi tuunattuja ruisleipiä. Mutta onnistuu tämän leivän leipominen kotikeittiössäkin. Tämä resepti on lähes yksi yhteen Valkotippurin saaristolaisleivän kanssa, laitoin vain 2 dl:n sijaan 1 dl:n auringonkukansiemeniä taikinaan.

Ohjeessa neuvotaan odottamaan kaksi päivää, kunnes leipä on kunnolla tekeytynyt kylmässä. Oma uteliaisuuteni kuitenkin voitti ja maistelin tätä leipää jo yhden yön jälkeen. Valkotippurin esimerkistä tein päälle munavoin ja kyllä maistui! Syksyn hämärissä saaristolaisleipää on näin jo hyvä harjoitella, sillä se sopii mitä mainioimmin myös joulupöytään ja lahjaksi :)

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
(1 dl auringonkukansiemeniä)


Syysauringon viimeiset säteet talteen!


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita mukaan loput ainekset ja vaivaa löysäksi taikinaksi. Jätä liinan alle nousemaan n. 1½ tunniksi.

Voitele kaksi tai kolme leipävuokaa (itse käytin yhtä isompaa ja yhtä pienempää vuokaa) ja vuoraa halutessasi leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja laita 175 asteeseen paistumaan n. 2 tunniksi. Voitele paistoajan lopussa siirappivedellä.

Anna jäähtyä ja ota leivät vuoista. Kääri ne esim. pyyhkeiden sisään, jotta ne jäähtyisivät hitaammin ja jatkaisivat kypsymistään. Laita leivät vielä jääkaappiin tekeytymään, mielellään 2 vuorokauden ajaksi. Tarjoa voin tai munavoin kera.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti