sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Päärynäkakku



Uunistani meni jokunen tovi sitten valo pimeäksi ja sain sen vihdoin vuokraisännän avustuksella vaihdetuksi. Kyllä osaavatkin olla tiukassa nuo uunin lamput! Ilman hanskoja niitä ei saa millään kierrettyä auki, vieläpä jos ovat ruostuneet kiinni. No, tätä iloista tapahtumaa piti tietysti juhlistaa uunitettavalla kakulla, ja voi kuinka istuinkin uunin edessä tuijottamassa tuota valoisaa tapahtumaa pitkästä aikaa! Tämä resepti löytyi uusimmasta Leivotaan-lehdestä (6/2014).

Koostumukseltaan tästä kakusta tulee mieleen italialaistyyppiset rouheiset mantelikakut. Pähkinät maistuvat selkeästi ja tuovat suklaan kanssa kakkutaikinaan rutkasti sattumia. Vaikka kakku onkin pitkään uunissa pehmentäen päärynöitä, sopisivat tähän kakkuun mielestäni paremmin ihan läpikypsät, pehmeät päärynät. Mikseivät säilykepäärynätkin. Tällä kertaa käytin hieman liian "raakoja". Vaniljakastike sopii erinomaisesti tämän kakun kylkeen ja kaiken kaikkiaan kakku vain paranee ja mehevöityy hieman vanhetessaan.




100 g hasselpähkinärouhetta
2½ dl vehnäjauhoja
175 g kylmää voita
1½ dl sokeria (käytin 1 dl tummaa ruokosokeria ja ½ dl tavallista)
3 munaa
3-4 päärynää (tähän kakkuun meni 3 isoa)
50 g tummaa suklaata karkeaksi hakattuna
1 rkl vaaleaa siirappia

Säädä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Rouhi kokonaiset pähkinät tai käytä valmiita, kuten minä. Lisää pähkinärouheeseen jauhot sekä pieniksi kuutioiksi pilkottu voi. Sekoita ainekset murumaiseksi taikinaksi. Lisää sokeri ja munat. Sekoita sileäksi. Kuori päärynät ja leikkaa 2 päärynää pieniksi paloiksi. Kääntele päärynäpalaset ja suklaarouhe taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kuori ja viipaloi loput päärynät ja asettele ne kakun pinnalle painaen niitä hieman syvemmälle taikinan sisään. Tee pinnasta vielä kiiltävä pienellä määrällä siirappia ja paista uunin keskitasolla n. 50-60 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti