tiistai 17. helmikuuta 2015

Letitetty laskiaispullakranssi



Laskiaistiistain kunniaksi kokeilin tänä vuonna Leivotaan-lehden (1/2015) vinkkaamaa pullakranssia. Taikina ja täyte olivat vanhat tutut, mutta tekotapa itselleni uusi. Laskiaispullat eivät ole yksittäisinä pullinakaan helpoimpia tai siisteimpiä syötäviä, mutta tämä kranssi vaatii ainakin tuplamäärän serviettejä :P Pullan leikkaamisessa tahtoo jo pursua täyte helposti ulos ellei pidä kansiosasta hyvin kiinni. Mutta kaiken kaikkiaan kranssi-idea oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja toi mukavaa vaihtelua laskiaisen perinteeseen.

1 kpl

Pullakranssi:

13 g hiivaa
1 dl kädenlämpöistä maitoa
1 muna
½ dl sokeria
½ maustemittaa suolaa
½ tl kardemummaa
50 g huoneenlämpöistä voita
4-4½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

voiteluun munaa

Täyte:

vadelmahilloa
4 dl vispikermaa vaahdotettuna

koristeluun tomusokeria




Murusta hiiva kulhoon ja liuota se maitoon. Sekoita mukaan muna, sokeri, suola ja kardemumma, voi ja jauhot sekä leivinjauhe vähän kerrallaan. Alusta voimakkaasti muutama minuutti. Kohota taikina liinan alla n. 1 tunnin ajan.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja pyörittele osat n. 60 cm pituisiksi pötköiksi. Letitä pötköt ja käännä kranssiksi yhdistäen päät huolella. Laita kranssi leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Älä laita kranssia kiinni vuoan reunoihin, vaan jätä kohoamisvaraa. Kohota kranssia liinan alla n. 40 minuuttia ja voitele sitten munalla.



Paista 200 asteessa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Halkaise jäähtynyt kranssi ja levitä pohjalle vadelmahillo sekä pursota kermavaahto. Nosta kansi varovasti päälle ja koristele tomusokerilla. Paloja leikatessa kannattaa käyttää erittäin terävää veistä, jottei pullan täytteet leviä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti