sunnuntai 8. marraskuuta 2015

PuurosämpylätTällä viikolla postiluukusta saapui jälleen uusi Maku-lehti (7/2015). Lehti oli pullollaan ihania reseptejä, mutta viikonloppuun valitsin nämä puurosämpylät. Näiden tekemiseen kun tarvitaan yli vuorokausi aikaa.

Lehdessä oli juttu raskista, jonka avulla voi tehdä ilman juurta hyvää leipää. Raski onkin taikinajuuren pikkuserkku, joka pitää käyttää viimeistään 24 tunnin päästä sen valmistuksesta. Mielenkiintoinen juttu ja muistuttaa aika paljon myös yön yli kohotettuja taikinoita, tosin niihin ei raskin tapaan lisätä enää seuraavana päivänä lisäaineksia.
Reseptissä mainittiin taikinan olevan erittäin löysää vaivaamisvaiheessa ja sitä se kyllä olikin. Muutamaan otteeseen jo pohdin, mikä meni pieleen ja mittasinko jonkin ainesosan väärin. Päätin kuitenkin jatkaa ja lopulta kahdella lusikalla nostelin taikinaa pellille kasoihin. Ennen paistoa en vieläkään ollut varma, mikä olisi lopputulos, mutta valmiit sämpylät olivat tosi pehmeitä ja kuohkeita! Tykkäsin todella paljon sämpylöden rakenteesta ja makukin oli herkullinen. "Tavallisiin" sämpylöihin verrattuna maku oli mehevämpi eikä niin hiivainen. Lehden leipiin verrattuna omani olivat huomattavasti epämääräisemmän näköisiä, mutta maku varmastikin molemmissa yhtä hyvä. Rohkeasti siis vain kokeilemaan, myös eri puuroilla!
20 kpl

Raski:

6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä (tai kivennäisvettä)

Lisäksi:

3 dl kylmää (kaura)puuroa
1 dl kylmää vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
noin 2 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl täysjyvävehnäjauhoja

Edellisenä iltana:

Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita. Peitä kulho kelmulla ja anna raskin levätä huoneenlämmössä 8-24 tuntia.

Seuraavana päivänä:

Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon. Lisää puuro, vesi, kuivahiiva ja suola. Käynnistä kone. Kun taikina on sekoittunut, lisää jauhoja, kunnes taikina on koossapysyvää, mutta vielä melko löysää. Anna koneen vaivata taikinaa 10 minuuttia.

Kumoa löysä taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hiukan. Tässä vaiheessa oma taikinani oli superlöysää ja käytin aika reilusti jauhoja, jotta taikinaa pystyi käsittelemään edes joten kuten. Jätä taikina kuitenkin niin löysäksi, kuin mahdollista. Ota lastalla tai lusikoilla taikinasta sopivia kasoja ja asettele ne leivinpaperille. Sämpylät voivat hyvin olla epämääräisen muotoisia. Ripottele sämpylätaikinakasoille jauhoja ja anna kohota liinan alla n. 30-40 minuuttia. Paista 225 asteessa 15 minuuttia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti