sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Gluteeniton porkkana-siemenleipä



Viikonloppuna sain kylään gluteenitonta ruokavaliota noudattavia vieraita ja kokeilin iltapäiväteen kaveriksi tätä Pirkka-lehden (9/2015) gluteenitonta porkkanaleipää. Ainekset leipää varten löytyivät näppärästi jo valmiiksi kotoa ja valmistuskin oli yksinkertaista.

Valmis leipä yllätti pehmeällä mutta kiinteällä koostumuksellaan. Makua tuli runsaasti porkkanasta. Alkuperäisessä ohjeessa pellavansiemenien lisäksi laitettiin auringonkukansiemeniä, mutta vaihdoin ne oman mieltymykseni mukaisiksi kurpitsansiemeniksi. Ne rouskuivatkin kivasti seassa. Tämä maukas porkkanaleipä meni kyllä kertaheitolla gluteenittomien leipäreseptieni kärkeen!




1 leipä

1 pkt (500 g) porkkanasosetta (Pirkka Luomu)
1 rkl psylliumia
2 rkl pellavansiemeniä
3 rkl kurpitsansiemeniä
3 rkl rapsiöljyä
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
6 dl gluteenitonta jauhoseosta

Sekoita kattilassa porkkanasoseen joukkoon psyllium sekä pellavan- ja kurpitsansiemenet. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää kattilaan öljy. Mausta seos suolalla ja hunajalla. Lämmitä porkkanasose n. 42-asteiseksi. Yhdistä kuivahiiva ja gluteenittomat jauhot. Sekoita hiiva-jauhoseos lämpimään porkkanasoseeseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kaada taikina 1½ litran leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti