sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Bolo de quinoa e chocolate - Kvinoa-suklaakakku





Tämä proteiinirikas, sokeriton ja gluteeniton kakkuresepti on joululahjakirjastani Nem acredito que é saudável. Kaikki kirjan reseptit ovat sokerittomia ja aika usea myös gluteenittomia. Tätä kakkua oli pakko kokeilla, sillä en ole aiemmin käyttänyt kvinoaa leivonnassa.

Kakkutaikinasta tuli tuoksunsa ja koostumuksensa perusteella mieleen lapsuusajan herkku suklaapuuro. Suklaapuuro kyllä valmistetaan mannaryyneistä ja kaakaojauheesta. Kvinoa teki taikinasta kokkareisen mutta pehmeän.




Lopputulos yllätti. Kvinoa teki kakun koostumuksesta kevyen mutta samalla mehevän. En muista, että olisin koskaan syönyt mitään vastaavanlaista. Se on myös yllättävän suklainen, vaikka taikinassa oli "vain" kaakaojauhetta. Itse söin kakkua kermavaahdon kanssa ja kyllä maistui. Kannattaa vaan antaa kakun jäähtyä kokonaan - silloin se on parhaimmillaan. Kokeilin sekä lämpimänä että viileänä :P




3 1/2 dl kvinoaa
80 ml mantelimaitoa (tai muuta haluamaasi maitoa)
4 munaa
1 tl vaniljajauhetta
80 g pehmeää margariinia
1/2 dl (cashew)pähkinöitä
1 1/2 dl xylitolia
10 tippaa (vanilja)steviaa
1 1/4 dl kaakaojauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Keitä kvinoaa n. 7 dl:ssa vettä 15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman. Sekoita kulhossa kuivat aineet: xylitol, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe ja suola. Lisää kypsä kvinoa ja sekoita hyvin.






Mittaa toiseen kulhoon munat, maito, margariini, vaniljajauhe ja stevia. Lisää kvinoaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kevyesti rouhitut pähkinät. Kaada taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20cm) ja paista kakkua 180 asteessa 40-50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Varo kuitenkin kypsentämästä liikaa; kakun keskusta saa olla uunista pois otettaessa hieman löysän tuntuinen, mutta se kiinteytyy kyllä, kunhan kakku jäähtyy. Anna kakun jäähtyä ja tarjoile joko sellaisenaan tai kermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti