tiistai 1. maaliskuuta 2016

Hampparisämpylät



Viime viikolla oli aihetta juhlaan, sillä sain reilun puolen vuoden jälkeen hammasrautani pois! Näin aikuisiällä joskus joutuu korjailemaan lapsena kesken jätettyä oikomishoitoa, eikä ole helppoa yli kolmekymppisen tottua taas ylimääräisiin kojeisiin suussa.. No, ne ajat ovat nyt takanapäin ja pitihän tuota mahtavaa päivää juhlistaa herkkuruuan merkeissä - on nimittäin ollut hampparilakko elokuusta lähtien johtuen juuri haukkaamisen ja puremisen vaikeuksista! :P

Kunnon kotitekoinen hampurilaissämpylä on aina haaste. Sen pitää olla kuohkea ja täyteläinen eikä vain kova ja hiivainen möykky. Jokunen vanha resepti löytyy minultakin reseptiarkistojen kätköistä. Muistin kuitenkin lukeneeni hyvästä sämpyläohjeesta Mukana maku -blogista, josta tämänkertaisen reseptin nappasin. Myös Herkkuhovi oli testannut ja hyväksi havainnut, joten minäkin halusin sitä kokeilla.


 


Ohjeen salaisuus piilee alun hiivan herättämisessä, jonka jälkeen vasta lisätään muut aineet. Kyseessä ei kuitenkaan ole juuri, sillä kaikki jauhot lisätään samaan aikaan ja kohotuksia on normaali määrä. Toki aikaa näiden sämpylöiden valmistamiseen saa varata parikin tuntia, mutta niin aina, jos haluaa saada kuohkeita hiivaleivonnaisia.

Sämpylät ovat kyllä kehunsa ansainneet. Ne olivat juuri niin kuohkeita ja maistuvia, kuin kunnon hampparisämpylän kuuluukin olla. Kuohkeus säilyi loistavasti seuraavaankin päivään ilman, että pakasti välillä. Reilun puolen vuoden tauon jälkeen oli kyllä ilo haukata jälleen tämän makuista hampurilaista! :) Seuraavaksi aion kokeilla samaa ohjetta eri jauhojen kanssa!




n. 9 isoa hampurilaissämpylää

2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g tuorehiivaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
1 dl voisulaa (alkuperäisessä ohjeessa juoksevaa kasvirasvaa)

(1 muna voiteluun jos haluat, tai vain vettä kuten minä tein)
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito ja liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri ja jätä seos heräilemään n. 10 minuutiksi. Lisää sitten suola, muna, voisula ja jauhot vähitellen vaivaten, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. tunnin ajan. Kumoa taikina alustalle ja jaa se yhdeksään osaan. Pyörittele taikinapaloista sämpylöitä ja anna kohota vielä pellillä liinan alla n. 45 minuuttia. Voitele lopuksi sämpylät halutessasi munalla tai vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä, halkaise ja täytä!




2 kommenttia: