keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Lihapiirakat uunissa



Näin somessa näitä uunissa tehtyjä lihapiirakoita jokunen aika sitten ja halusin ehdottomasti myös kokeilla. Resepti on Suklaapossun ja mikä parasta, täysin munaton. Pyöreiden piirakoiden näpertäminen vie tietysti pikkaisen aikaa - minullakin meni yksi kokonainen perjantai-ilta tähän, mutta sanoisin kuitenkin, että on kyllä sen arvoista! Nämä lihapiirakat maistuivat meidän perheessä kaikille, myös pienimmälle. 

Alkuperäisessä ohjeessa piiraat paistetaan esikuumennetulla pellillä ilman leivinpaperia, mutta itse tein sen ratkaisun, että laitoin kuitenkin ihan normisti leivinpaperin päälle ja sitten vasta uuniin. En tiedä, miten paljon rakenne erottui Suklaapossun lihapiirakoiden rakenteesta, mutta myös näin tuli tosi hyviä! Jos ei jaksa näperellä niin paljoa, voi kokeilla näillä aineksilla myös peltilihapiirakkaa; taikina isona pellille, siihen täyte ja lopuksi taikinakansi päälle. Taidan itsekin kokeilla oiottua versiota seuraavalla kerralla!

Taikina:

5 dl maitoa
3/4 dl rypsiöljyä
2 rkl tummaa siirappia
2 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
n. 10-11 dl vehnäjauhoja

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon öljy, siirappi ja noin 3 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Peitä kulho ja anna sen levätä rauhassa noin vartin verran, kunnes se alkaa kuplimaan. Lisää sitten joukkoon suola sekä jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa kunnolla, kunnes taikinasta muotoutuu kimmoisa pallo. Anna taikinan nousta kulhossa kaksinkertaiseksi, n. 1 tunnin ajan. Kun taikina kohoaa, valmista täyte.

Täyte:

1/2 dl puuroriisiä + 3 dl vettä + ripaus suolaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl savustettua paprikaa
1/2 tl maustepippuria
1 rkl sinappia
1 rkl ketsuppia
n. 1 tl suolaa
pippuria

Voiteluun:

100 g voita

Mittaa puuroriisi, vesi ja ripaus suolaa kattilaan ja keitä kypsäksi. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja kaikki mausteet. Tarkista maku ja sekoita joukkoon sitten puuroriisi. 



Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Jätä toinen osa odottaman ja kauli toinen n. 40x40 cm levyksi. Leikkaa levystä haluamasi kokoisella pyöreällä muotilla, esim. juomalasilla ympyröitä. Kostuta ympyröiden reunat vedellä ja laita sitten jokaisen ympyrän päälle, hieman enemmän toiselle sivulle lusikallinen täytettä. Käännä tyhjempi puoli päälle ja paina. Nipistä vielä haarukalla kunnolla kiinni. Asettele valmiit piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista n. 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Sulata paistamisen aikana voi kattilassa. Nosta valmiit piiraat ritilälle ja voitele ne saman tien voisulalla. Valmistele pöydälle odottamaan jäänyt toinen taikina samalla tavalla ja muotoile vielä taikinan jämistä joko yksi isompi piirakka tai pienempiä. Anna jäähtyä hieman ja nauti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti