perjantai 23. tammikuuta 2015

Runebergin tortut



Taas on vuosittaisen kausimaun aika. Kevään vakioleivonnaisista ensimmäisenä vuoron saavat Runebergin tortut, jotka tänä vuonna tein ihan perinteisesti yksittäisiksi tortuiksi. Resepti on tosin mukaelma viimevuotisesta Runbergin kakusta. Kerrottakoon kuitenkin, että viime perjantaina kokeilin yhtä uutta reseptiä, mutta maku ja koostumus olivat niin laimeita, että vanhassa todellakin vara parempi. Tuo pelkkää mantelijauhetta ja korppujauhoja sisältänyt resepti lensi kaaressa roskiin. Minun mielestäni Runebergin tortussa pitää olla rouheinen koostumus ja riittävästi makua!




12 kpl

125 g voita
1½ dl intiaanisokeria
2 munaa
1½ dl murskattuja piparkakkuja (85 g)
½ dl mantelijauhetta (20 g)
½ dl mantelirouhetta (20 g)
3/4 dl vehnäjuahoja
1/4 dl korppujauhoja
½ rkl kardemummaa
3/4 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

Kostutus:

3/4 dl punssia
3/4 dl vettä
2 rkl sokeria

tomusokeria ja vettä kuorrutteeseen
vadelmahilloa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-munavaahtoon. Lorauta vielä lopuksi tilkka maitoa taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 astessa n. 16-20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilaan punssi, vesi ja sokeri. Kiehauta liemi ja kostuta Runebergin tortut siten, että jokaiseen torttuun tulee n. 3 rkl lientä. Anna maustua muutama tunti (jos jaksat odottaa) ja sekoita tomusokerista ja vedestä kuorrute, jonka pursotat torttujen päälle. Lisää vadelmahillonokare ja tarjoile. (Toim. huom. Ekströmsin pullossa oleva vadelmahillo sopii tähän tarkoitukseen loistavasti! Ei tarvitse turhaan puristaa lusikkaa ja yrittää saada päälle kaunis hillokeko, sillä pullosta pursotettaessa koristelu käy kuin itsestään!)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti