sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Gluteeniton ja sokeriton omenapiirakka






Omenaleivontakausi jatkuu! Tämä piirakka mukailee aiemmin tekemääni mustikka-rahkapiirakkaa, mutta rahkan tilalla on kermaviili ja mustikoiden tilalla omenat. Koska tämä piiras lähti tuliaisiksi kyläpaikkaan, lisäsin täytteeseen myös hieman makeutusta.

Tätä piirakkaa tehtiin usein lapsuudenkodissa, perinteisellä piirakkapohjalla tosin. Salaisuus oli aina kermaviilissä, jonka ansiosta lopputulos oli kermaisempi ja pehmeämpi, kuin käyttämällä rahkaa.  Muistan muutamankin meillä käyneen koulukaverin ihastelevan ja kysyneen reseptiä :)




Tässä omenapiirakassa on lempparipohjani ja tuttu täyte sekä ihanat omenat, joten mikä voisi mennä pieleen! Reippaasti siis vain kokeilemaan ja nauttimaan syksyn mauista!




Pohja:

4 1/2 dl mantelijauhoja
3 dl kaurahiutaleita
4 1/2 rkl agavesiirappia
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 tl kardemummaa
n. 7 rkl kookosöljyä

Täyte:

1 prk kermaviiliä
1 muna
1/4 tl vaniljajauhetta
1/2 dl xylitolia
omenoita viipaleina

Sekoita pohjan ainekset kookosöljyä lukuunottamatta kulhossa. Sekoita tasaiseksi ja lisää sitten öljy. Ota talteen n. 1 dl taikinaa päällistä varten ja painele lopputaikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kermaviili, muna, vanilja ja xylitoli keskenään. Kaada ja tasoita piirakkapohjalle. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi.




Jos haluat tehdä kukkamallin, levitä omenat siten, että siemenkota osoittaa keskustaa päin ja kuori reunoja päin. Lado viipaleet vieri viereen aloittaen piirakan reunasta. Kun kaikki omenat ovat paikoillaan, murustele päälle säästämäsi kaurahiutaleseos. Paista piirakkaa 160 asteessa noin 20-25 minuuttia.


Valmiina uuniin :P 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti