sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Sitruuna-vaniljajuustokakku italialaisella marengilla





Tammikuussa oli nimipäiväni ja sen kunniaksi piti tietenkin tehdä kakku :) Ostin vähän aikaa sitten kauan kuolaamani piparinmuotoisen pikkuvuoan ja kaapista löytyy myös toistaiseksi erittäin vähällä käytöllä ollut kaasupoltin. Tuumasta toimeen ja molemmat käyttöön: Päätin tehdä yksinkertaisen sitruuna-vaniljajuustokakun, johon kokeilisin ekaa kertaa myös italialaista marenkia. Marenkiin ohjeen löysin Kakkumonsterilta.




Uudessa piparinmuotoisessa vuoassani tai oikeastaan muotissani ei ole pohjaa ollenkaan. Kakun voi rakentaa suoraan tarjoilulautaselle, kunhan vain täyte on tarpeeksi kiinteää, ettei valu. Tällaiseen juustokakkuun vuoka sopi erinomaisesti. Vuoan sai kätevästi pois valmiin kakun ympäriltä polttamalla hieman kaasupolttimella ulkoreunoja, mutta se onnistuu varmasti myös pientä veistä apuna käyttäen. Kakun kannattaa tekeytyä huoneenlämmössä jonkun aikaa ennen tarjoilua, sillä pohja saattaa muuten olla aika kova, koska kondensoitu maito kovettuu kylmetessään.

Kakku oli oikein pirtsakka ja maistuva. Erityisen ihanaa oli marenki, jonka valmistaminen jo oli tosi palkitsevaa - marenki oli juuri sellaista pehmeää ja kiiltävää, jollaisia näkee telkkariohjelmissa ja lehdissä :P Sen resepti menee ehdottomasti talteen!




Pohja:

100 g digestivekeksejä
1/3 prk kondensoitua maitoa

Täyte:

2 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2/3 prk kondensoitua maitoa
3 liivatelehteä
1 sitruunan kuori ja mehu

Italialainen marenki:

2 valkuaista
1 1/4 dl sokeria
1/4 dl vettä

Murskaa pohjaa varten keksit ja sekoita tasaiseksi kondensoidun maidon kanssa. Painele pienen vuoan (halkaisija n. 15cm) leivinpaperoidulle pohjalle tai jos käytät vuokaa ilman pohjaa, painele pohjataikina suoraan tarjoilulautaselle. Laita kylmään.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon kondensoitu maito sekä vaniljatuorejuusto. Sekoita joukkoon myös yhden sitruunan raastettu kuori. Sulata pehmeät liivatelehdet puristamaasi sitruunan mehuun ja sekoita liivateseos täytteen joukkoon. Ota kakkupohja pois kylmästä ja kaada täyte pohjan päälle. Tasoita pinta lusikalla. Anna hyytyä n. 4 tunnin ajan tai yön yli.

Erottele valkuaiset keltuaisista ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kuumenna samaan aikaan pienessä kattilassa sokeria ja vettä, kunnes seos kuplii. Anna kuplia 5-10 minuuttia. Ota sitten kattila pois liedeltä ja lisää valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista 10 minuutin ajan, eli kunnes seos on jäähtynyt. Lusikoi pehmeä marenkiseos pursotinpussiin ja pursota haluamallasi tyllalla pintaan marenkia. Polta kaasupolttimella pinta kauniin ruskeaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti